Afbeelding

"We willen hier geen Renesse-achtige toestanden"

Vervolg van de voorpagina

Dan is het woord aan Peter Rosmulder van DTNP om in hoofdlijnen het plan te schetsen. Hij verwijst naar een video op de site van het onderzoeksbureau waar de hele visie wordt uitgelegd. "Allereerst hebben we de diagnose gesteld in Ouddorp. Het gaat nu goed. Maar we moeten ook vooruitkijken: hoe moet het centrum er over tien jaar uitzien? Er is een toekomstbestendige visie nodig. Daarin moet een balans gezocht worden tussen de toerist en de Ouddorper, en ook oog zijn voor bereikbaarheid en aantrekkelijkheid van het centrum."

"De Ring van Ouddorp is het publiekshart van het dorp. Daaromheen is het gemengde centrumgebied." Hij laat een plaatje zien van de kerktuin. "De grond is van de kerk, en daar is vroeger een begraafplaats geweest. Het beeld dat is opgeroepen, is dat we daar wellicht picknicktafels zouden willen. Maar wat we hebben willen laten zien is: je kan zoveel moois met die kerktuin, als rustpunt in het verder bruisende centrum." Hij vervolgt: "De grond is niet van ons, dus gaat dat niet gebeuren als de kerk het niet wil. We wilden alleen meegeven: ga met elkaar kijken hoe je het centrum en het groen daarin anders zou kunnen beleven."

"Er is beperkte ruimte op de Ring. Nu zijn daar auto's, fietsers en voetgangers. Dat maakt het druk en kan leiden tot onveilige situaties. Het begrip ‘autovrij' is een beetje een eigen leven gaan leiden. Waar wij voor staan is autoluw(er). Dus bijvoorbeeld dat je bepaalde venstertijden hanteert, die er nu ook al zijn met de zomerafsluiting. Zeg dat bestemmingsverkeer - zoals bevoorradingsvoertuigen - tussen 6.00 en 10.00 uur en tussen 18.00 en 22.00 uur terecht kunnen. Wij durven die richting op te denken, omdat er rondom het centrum al goede en grote parkeervoorzieningen zijn. Daarom willen we de opties langslopen."

Rijtje woningen

Er wordt aandachtig geluisterd en het is – zeker gezien het grote aantal aanwezigen – relatief stil in de zaal. "Op de plaats waar nu een auto geparkeerd staat in het centrum, kun je zo tien fietsen kwijt. Op die manier kun je het autogebruik in de Ring ontmoedigen, terwijl je het fietsgebruik juist stimuleert. Want het uitgangspunt is – in tegenstelling tot sommige verspreide berichten – het hele dorp open houden voor fietsers." Ook betaald parkeren zit niet in het plan. Rosmulder moet van de voorzitter afsluiten. "Wat ik nog mee wil geven: met een toekomstvisie heb je een goed toetsingskader voor toekomstige ontwikkelingen in het centrum."

Dan is het tijd voor vragen. De eerste vraagsteller heeft ruim dertig vragen op papier gezet en overhandigt die aan wethouder Markwat. "Ik heb vaker vragen gesteld, maar deze keer wil ik echt wat terug krijgen." De wethouder antwoordt dat alle vragen en opmerkingen worden meegenomen, en daarbij ieders inbreng even zwaar meeweegt. Een vrouw vraagt of het klopt dat er ook een aantal woningen bij komt, op de plek waar nu OBS De Westhoek staat. Dat blijkt te kloppen. "In eerste instantie is dat bedoeld voor parkeerplekken, maar waarschijnlijk blijft er dan nog ruimte over voor één rijtje woningen."

Kind op de step

Er volgen meer vragen. In hoeverre blijft het centrum toegankelijk voor ouderen en mindervaliden? Moet het kerkhek gesloopt worden? En de kerktuin, dat is toch een kerkhof waar je niet zomaar stoelen neer kunt zetten? Werken ‘auto te gast-straten’ eigenlijk wel? Er zijn ook een paar mensen die opmerkingen plaatsen. "We willen hier geen Renesse-achtige toestanden met feestvierders. De gemiddelde Ouddorper staat totaal niet achter dit plan." Van Esch houdt de tijd in de gaten. Als hij dat hardop uitspreekt, klinkt gemurmel vanuit de zaal. "Alle vragen moeten toch gesteld kunnen worden?"

"Hoe betrouwbaar is het onderzoek eigenlijk?" wil een dame weten. "Ik krijg het idee dat wij als bewoners nauwelijks gehoord zijn. Wat schieten wij met dit plan op? Tot nu toe gaat het vooral over de toeristen." Bovendien mist ze onderbouwing. "U zegt dat de Ring op dit moment gevaarlijk is. Maar waaruit blijkt dat het gevaarlijk is voor de oude vrouw met de rollator en het kind op de step?" Ze krijgt applaus vanuit de zaal, net zoals een heel aantal andere sprekers deze avond. Een andere inwoner vraagt zich af: "Dit project loopt al een tijdje, wat is er nu concreet veranderd door de inspraakmogelijkheden van omwonenden?"

Van Esch gaat op zoek naar "oplossingen in plaats van problemen", zoals hij het zelf uitdrukt. "We doen dit voor Ouddorp, mensen, we hebben het goede ermee voor. Als niemand iets wil veranderen, krijgt Ouddorp wat het verdient: niets." Hij krijgt bijval, maar de opmerking schiet sommige mensen ook wat in het verkeerde keelgat. "Het hart van de Ouddorper ligt in het centrum. Ik moest denken aan het beeld van Zadkine in Rotterdam. U wilt ons hart eruit halen!" Luid applaus volgt. Er wordt door de organisatie nogmaals benadrukt dat het plan nog niet op papier is uitgewerkt, maar dat er 'vooral ideeën worden opgeroepen en gepresenteerd'.

Het actiecomité ‘Ouddorp is van ons allemaal’ krijgt bij monde van Leonard van den Berg zeven minuten om hun standpunt toe te lichten. "Wij zijn blij dat het eindelijk mogelijk is om in gesprek te gaan. Er is veel óver ons gepraat, maar nauwelijks mét ons. We zijn niet overal tegen en doen dit niet om maar actie te voeren." Hij heeft een vijftal knelpunten: het eenrichtingsverkeer op de Broekweg, het autoluwe Molenblok, de onlogische nieuwe schoollocatie, het verdwijnen van het authentieke karakter en de afsluiting van het dorpscentrum/het verdwijnen van parkeerplaatsen. "Stop die vele euro’s die dit plan heeft gekost en stop de kosten liever in het bouwen van woningen voor onze starters en senioren. We hoeven hier geen Parijs-achtige toestanden." Hij verwijt de initiatiefnemers ook beperkte informatievoorziening tijdens het proces. "Daarom, haal dit plan van tafel en maak in samenspraak met bewoners en belanghebbenden een nieuwe visie."

Minder toeristen

Daarna volgen nog meer vragen. Even gaat de discussie over wie er nu een echte Ouddorper is en wie niet. Dan probeert Van Esch de aanwezigen iets te laten vertellen over waarom ze trots zijn om Ouddorper te zijn. Dat lukt maar half. Vervolgens is de open vraag: waar wil je meer van in Ouddorp? Tot de antwoordmogelijkheden behoren groen, parkeerplekken en woningen. "Dit is stemmingmakerij", vindt iemand. "Ik vind het goed zo, ik wil niet ergens méér van." Iemand roept door de zaal: "Ik wil juist minder toeristen." Gelach volgt.

"Het lijkt erop dat alles alleen maar meer, meer en meer moet. Wanneer zeggen we: genoeg is genoeg?" Zoals wel vaker zijn de mensen met kritische opmerkingen het meest hoorbaar deze avond. Toch zijn er ook mensen die (in meer of mindere mate) positieve dingen zien in het plan. Iemand maakt de opmerking: "Het is in ieder geval goed om met elkaar over de toekomst van Ouddorp na te denken." Van Esch onderstreept het laatste. "Met uw massale aanwezigheid heeft u laten zien hoe belangrijk u het onderwerp vindt. Fijn dat u allen gekomen bent." 

In mei volgt er een verder concretisering van de plannen. Duidelijk is dat de planmakers - en de gemeenteraad, die hier in een later stadium iets van moet gaan vinden - iets hebben om over na te denken.

Afbeelding