Afbeelding
Foto: Shutterstock

PKN waarschuwt gemeenten voor e-mailfraude

UTRECHT - De Protestantse Kerk in Nederland meldt dat een aantal protestantse gemeenten recent te maken kreeg met identiteitsfraude. De identiteitsgegevens van de (wijk)predikant werden door oplichters gebruikt om e-mails met een verzoek om cadeaubonnen te sturen aan bijvoorbeeld kerkenraadsleden. 

Eén van de gedupeerde gemeenten was de Hervormde Gemeente IJsselstein, die slachtoffer werd van e-mailfraude. "De ouderling die het verzoek ontving is hierdoor 450 euro verloren. Er is aangifte gedaan bij de politie en de zaak wordt verder uitgezocht", aldus de PKN in een artikel op haar website.

Ds. Jelle van Holten, predikant in de Hervormde Gemeente IJsselstein, verzocht de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk dit breder bekend te maken om herhaling in andere gemeenten te voorkomen, zo staat in het artikel te lezen. De predikant vertelt: “Iemand heeft namens mij - vanaf een e-mailadres dat verdacht veel op mijn predikanten-email leek - een mail gestuurd aan ten minste drie ouderlingen van onze kerkenraad. De tekst van de e-mail was als volgt: “Ik kan nu niet praten of sms-en. Ik zit midden in een zoom-meeting. Ik mail je met mijn laptop. Ik heb hulp nodig bij het online kopen van cadeaubonnen. Het is de bedoeling dat ik geschenken naar drie mensen stuur. Laat me weten of het mogelijk is om ze nu te krijgen, zodat ik je kan vertellen wat nodig is. Ik zal je vergoeden. Bedankt.”

Het e-mailbericht leek niet van echt te onderscheiden en zo bestelde één van de ouderlingen drie cadeaubonnen van 150 euro. Het verzoek bleek echter van een oplichter te komen en het geld was weg. “Omdat dit zo specifiek gebeurde in een kerkelijke setting, lijkt het mij nuttig hiervoor andere gemeenten en kerkenraden te waarschuwen”, zegt ds. Van Holten.