Marktactiviteit in het centrum van Ouddorp (Archieffoto: Jaap Ruizeveld).
Marktactiviteit in het centrum van Ouddorp (Archieffoto: Jaap Ruizeveld).

De bevolking betrekken bij plannen, het valt niet mee

OUDDORP - Inwoners en ondernemers betrekken bij je plannen, het valt ook niet mee voor een gemeente. Je doet het niet vaak en niet snel goed. Dat bleek afgelopen maandag wel weer in Ouddorp.

Door Gert Klok

Twee bijeenkomsten had de gemeente al georganiseerd over de plannen voor het centrum van Ouddorp, duidelijk aangekondigd via verschillende kanalen door de gemeente en BIZ Ouddorp Centrum. In dat opzicht was de communicatie dus prima geregeld, zou je zeggen. Mopperende ondernemers die zeggen dat ze (bijna) geen inspraakmogelijkheid hebben gehad, hebben gewoon zitten slapen of zijn niet in actie geschoten. Toch?

Zoals zo vaak ligt het allemaal net wat genuanceerder. Er is namelijk meer te zeggen over de kwestie Ouddorp Centrum. Op het gebied van communicatie moeten met name tussen het bestuur van BIZ Ouddorp Centrum en de ondernemers in het centrum wat plooien gladgestreken worden. Het bestuur zegt: we hebben iedereen uitgenodigd en alle kanalen die we tot onze beschikking hebben gebruikt om iedereen op de hoogte te brengen over de centrumplannen. Een groep ondernemers zegt dat de voorlichting over de plannen ‘zeer beperkt’ was en dat niet alle ondernemers zijn bereikt. Een inventarisatie van contactgegevens lijkt geen overbodige luxe en zorgt ervoor dat iedereen vanaf dat moment in ieder geval op de hoogte is.

De gemeente lijkt de impact van de plannen op de inwoners van Ouddorp te hebben onderschat, ondanks de ruime mogelijkheid tot inspraak en meedenken. Het actiecomité dat onlangs de publiciteit zocht en er mede voor zorgde dat de extra bijeenkomst werd belegd, had al ‘gewaarschuwd’ voor een volle zaal en kreeg gelijk (zie het verslag elders in deze krant). Het centrum is eerst en vooral van de Ouddorpers zelf en niet van de toeristen, zo is de beleving op de kop. En dus togen honderden Ouddorpers naar de Dorpstienden. Niet allemaal heel kritisch op de plannen, of uitgesproken tegenstander, maar wel erg nieuwsgierig. Blijkbaar had men het gevoel nog te weinig te weten om er een mening over te vormen.

Naast onderschatting lijkt evenwel ook sprake van een verkeerde inschatting. Lang niet iedereen op Ouddorp is veranderingsgezind, zo bleek maandag. ‘Waarom deze plannen, het is toch goed zo?’ Een deel van de inwoners en ondernemers zit duidelijk helemaal niet te wachten op een vernieuwd centrum. Dan kun je als gemeente nog zulke goede argumenten hebben waarom het een goed idee is om het centrum van dé toeristische trekpleister van Goeree-Overflakkee toekomstbestendig te maken, als je de inwoners niet meekrijgt is het plan gedoemd te mislukken. In dat opzicht was deze extra bijeenkomst dan wel weer een goede inschatting.

De politieke fracties zullen bij de bespreking van Ouddorp Centrum in de gemeenteraad extra scherp zijn, met de plannen rond Ouddorp Bad-Oost in gedachten. Dat laatste dossier had flinke invloed op het stemgedrag van de Ouddorpers tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Al is het vooral te hopen dat de partijen zich zullen laten leiden door hun eigen visie op het plan en niet door onderbuikgevoelens en electoraal gewin, maar ook niet door afspraken die buiten de publiciteit worden gehouden. Van beide ontwikkelingen zijn uiteindelijk vooral de ‘gewone burger’ en de middenstand de dupe. Op dergelijke Haagse taferelen zit echt niemand te wachten. Inhoud en draagvlak onder de bevolking moeten leidend zijn en blijven.