Het Greenpoint tankstation zal uitgebreid worden met een waterstofinstallatie. (Archieffoto Eilanden-Nieuws)
Het Greenpoint tankstation zal uitgebreid worden met een waterstofinstallatie. (Archieffoto Eilanden-Nieuws)

Discussie over ‘geen bedenkingen’ tegen waterstofinstallatie bij Oude-Tonge

GOEREE-OVERFLAKKEE – De gemeenteraad kreeg in haar onlangs gehouden vergadering het verzoek om in te stemmen met een ‘ontwerpverklaring van geen bedenkingen’ bij het plan om een installatie te bouwen voor de levering van groene waterstof bij Oude-Tonge.

Door Adri van der Laan

De eigenaar van het tankstation aan de Tonnisseweg -Greenpoint- bij Oude-Tonge heeft een vergunning aangevraagd om de activiteiten van het tankstation uit te breiden met een installatie waar groene waterstof kan worden geproduceerd en verkocht. De vergunningverlening voor een installatie waar waterstof geproduceerd wordt, is een taak van de provincie en de procedure hiervoor wordt uitgevoerd door de DCMR (De Milieudienst Rijnmond). De gemeente dient echter wel een ‘verklaring van geen bedenkingen’ af te geven waarin wordt vastgesteld of een en ander bestemmingsplanmatig past. De raad werd voorgesteld om met deze verklaring in te stemmen.
De productie van waterstof is een gevoelig onderwerp en gaf dan ook aanleiding tot wat discussie. De raad was overwegend positief, maar zal in een volgende vergadering een besluit nemen over de verklaring.

Personenwagens

Gevraagd wordt om als Raad in te stemmen met een verklaring van geen bedenkingen t.b.v. de uitbreiding, in dit geval vergroting van het oppervlak van de bedrijfslocatie t.b.v. de realisatie van een waterstof productie en verkoopinstallatie van Green Point Oude-Tonge, een tankstation voor o.a. verschillende duurzame brandstoffen. De aanvraag voor een waterstoftankstation is vooralsnog een installatie die alleen bestemd is voor personenwagens.

Conny Pipping van de ChristenUnie gaf aan dat de waterstofvoorzieningen een ontwikkeling is die bij zal dragen aan de in opkomst -en noodzakelijk zijnde- alternatieve energievoorzieningen. Volgens hem kan de realisatie van het station een belangrijke impuls zijn op weg naar een schoon openbaar vervoer als straks in 2025 de nieuwe concessies weer worden verleend. Het station ligt hiervoor gunstig. “Een positieve ontwikkeling”. Wel tekende hij aan dat de veiligheid ten allen tijde gewaarborgd dient te zijn en er een goede controle moet zijn. Verder pleitte hij voor een landelijke inpassing door middel van beplantingen, “zodat er een natuurlijke en landschappelijke zichtlocatie gerealiseerd wordt”.

Inefficiënt

Jan Zwerus van de Groep Jan Zwerus, had zoals verwacht veel bedenkingen tegen het gebruik van waterstof als brandstof. “Er wordt weer belastinggeld in een duurzaam project gepompt”. Hij wees er op dat er maar twee automerken types hebben die geschikt zijn voor waterstof. “Waterstof is inefficiënt doordat er bij de opwekking veel energie verloren gaat. “Wees voorzichtig”, zo waarschuwde hij.

Fabriek?

Jos de Jonge van TOG vond dat er onrust bij de bewoners van Oude-Tonge is ontstaan omdat er in de stukken wordt gesproken over een waterstoffabriek. Graag zag hij daarom nog een informatiebijeenkomst voor de bewoners. Dit laatste zou ook Ellen Nijssen van de VVD verstandig vinden omdat er wel wat verwarring is ontstaan. Zij pleitte voor een openbare presentatiebijeenkomst.
Jeffrey Verlegh van D66 sprak zijn waardering uit voor het initiatief van de ondernemer. Hij tekende er wel bij aan dat er groene stroom dient te worden gebruikt bij de productie.

Het CDA had eerder al schriftelijk vragen gesteld over de installatie. Die waren naar tevredenheid beantwoord en daarom een positieve reactie van Tim Jochems.
Aat van Alphen gaf aan VKGO In principe geen bezwaar had tegen het voorstel. Hij had nog wel wat procedurele en technische vragen.
Petra ’t Hoen van de PvdA verzekerde dat “stimulering van waterstof onze warme belangstelling heeft”. Toch heeft de fractie wat twijfel over de impact van de installatie op omwonenden wat betreft het aanzicht en eventuele geluidsproblematiek. Dit laatste omdat de compressoren ook ’s nachts behoorlijk wat laagfrequent geluid produceren. Ook zij vond dat een presentatie- of informatieavond voor de bewoners beter was geweest.

De SGP is positief over het voornemen van de bouw van de installatie. Corné Grinwis liet weten dat de SGP waterstof ziet als welkome aanvulling op de energiemix op weg naar een fossielarme of fossielvrije samenleving. Nu komt de mogelijkheid om de energie op het eiland om te zetten naar waterstof. Wel waarschuwde hij er voor om zorgvuldig er mee om moet worden gegaan. De risico’s zijn te vergelijken met het gebruik van aardgas.

Wethouder Markwat benadrukte in zijn beantwoording de term ‘fabriek’ inderdaad wat groot is voor de beoogde installatie. Voorlichting naar de omgeving is ook een zaak van de ondernemer, de provincie en de DCMR omdat dit de uitvoerders zijn.

De raad zal zich nog beraden en op een volgende vergadering het besluit nemen.