Vragen VKGO PvdA nav uitspraak Raad van State over villa's Achterweg

GOEREE-OVERFLAKKEE – Onlangs heeft de Raad van State uitspraak gedaan over de voorgenomen bouw van twee villa’s aan de Achterweg in Sommelsdijk. Voor deze bouw mag de gemeente geen toestemming geven. VKGO en PvdA hebben hierover respectievelijk mondelinge en schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Door Adri van der Laan

De gemeente ging er voor deze bouw in het buitengebied vanuit dat hiervoor een uitzondering kon worden gemaakt. Dit omdat gemeente hiervoor een compensatiemaatregel kon toepassen voor de ontwikkelaar omdat deze extra kosten had gemaakt bij de voorbereiding van de restauratie van het Meijer Theater in Middelharnis.
Een bewoner was het niet eens met de bouw van deze villa’s in het buitengebied en daar was de Raad van State het mee eens. Tijdens de vorige week gehouden raadsvergadering stelde VKGO hierover mondelinge vragen.

VKGO vraagt of deze uitspraak gevolgen heeft voor andere plannen in het buitengebied en of het nodig is om bestaand beleid aan te passen “ter voorkoming van meer onheil”, aldus Aat van Alphen.

De PvdA stelde deze week schriftelijke vragen. Men vraagt naar de impact van deze uitspraak en welke lessen het college uit de gang van zaken gaat trekken. Verder vraagt de PvdA zich af hoe de gemeente gaat reageren richting de bewaarmaker en richting de projectontwikkelaar Wonen op Flakkee.

"In de toelichting op de vragen geeft de partij ook wat toelichting: De gemeente heeft het voornemen gehad om toestemming te verlenen tot de bouw van twee villa’s aan de Achterweg te Sommelsdijk. Dit als tegemoetkoming in de kosten die projectontwikkelaar Wonen op Flakkee heeft gemaakt bij de restauratie van het Meijer Theater te Middelharnis. Het college meende deze omgevingsvergunning te kunnen afgeven, omdat zij in haar gemeentelijk beleid een compensatieregeling kent als oude (agrarische) bebouwing verdwijnt, of de landschappelijke kwaliteit verbetert. Een direct omwonende heeft zich gedwongen gevoeld de gang naar de rechter te maken daar hij het niet eens was met deze uitleg van het gemeentelijk beleid. De Raad van State is met de argumentatie van de gemeente niet meegegaan. De bezwaarmaker is in het gelijk gesteld. De gang van zaken roept vragen op".