Impressie van de greenboardfabriek.
Impressie van de greenboardfabriek.

PvdA stelt vragen over greenboardfabriek

OUDE-TONGE - De PvdA wil weten hoe het college van B. en W. tijdig en zorgvuldig invulling gaat geven aan de inspraak van belanghebbenden en omwonenden naar aanleiding van het gewijzigde plan van Comgoed bv voor de bouw van een greenboardfabriek in Oude-Tonge. Ook wil de partij weten of de dorpsraad van Oude-Tonge actief betrokken wordt bij het ophalen van de mening van omwonenden.

Dat blijkt uit de schriftelijke vragen die Petra 't Hoen vorige week heeft gesteld aan het college over deze kwestie. De fabriek wordt in de gewijzigde plannen groter en hoger, volgens Comgoed noodzakelijk om de overlast te beperken en nieuwe, verbeterde technieken toe te passen. Hiervoor dient de gemeenteraad wel een nieuwe verklaring van geen bedenkingen af te geven. De nieuwe plannen werden in februari jongstleden gepresenteerd tijdens een besloten vergadering, waarna deze krant de presentatie in handen kreeg en erover publiceerde. Dat leverde in Oude-Tonge de nodige reuring op.

"Omwonenden hebben zich eerder bezorgd en afwijzend uitgelaten over de komst van een dergelijke fabriek", schrijft de partij in een korte toelichting. "Ook zijn omwonenden tot verwondering van de PvdA destijds ook laat in het proces gehoord. Laten we dat vooral voorkomen. Het is erg belangrijk om tijdens de behandeling in de raad inzicht te hebben in reacties van belanghebbenden en omwonenden, bijvoorbeeld door middel van een inspraakavond."