Afbeelding
Foto:

Terug in de tijd: Klokken voor Goeree's carillon gearriveerd

Heel wat Goereeërs hebben gisteren geglunderd toen de vrachtwagen het stadje binnen reed, rijk beladen met de 37 klokken voor het carillon dat in de gerestaureerde dom zal worden aangebracht. Het was voor meerderen de vervulling van een hartelijke wens...!

Fijn dat zulke Goereeërs er waren anders zou een klokkespel waarschijnlijk Goerees' neus voorbij zijn gegaan. Immers beslitse de gemeenteraad destijds dat het er maar niet moest komen omdat de bevolking niet zo geïnteresseerd leek. Dat pakte anders uit, getuige de uitslag van een gehouden enquête die uitwees dat de Goereeërs best te vinden waren voor een sprankelend melodietje. 

Welnu, binnenkort worden ze over de daken uitgestrooid en rondom de wagen die de kostbare lading bracht verheugden de carillon-liefhebbers zich daar al op. Van de 37 klokken die worden aangebracht (in de klokkestoel van tropisch hardhout, geschonken door meubelfabrikant v.d. Berg) weegt de zwaarste 263 kilo, de kleinste 11 kilo met een diam. van 195 mm. De zwaarste heeft een diam. van 774 mm; in totaal zullen de klokken 1789 kilo wegen. 

Alle klokken op één na werden door particulieren of bedrijven gefinancierd. Het comité "Carillon Goedereede" maakt zich dan ook geen grote zorg over de aflossing van de 200 uitgezette obligaties. Wie een klok kocht was daarmee gerechtigd er een randschrift op aan te laten brengen. Alle klokken dragen dan ook de naam van de schenker, veelal met een originele spreuk, in het Nederlands of in het Latijn. "verre weiden lijken altijd groen", is er op een te lezen; "zonder strijd geen overwinning", zegt de volgende, "doorzetten is moeilijker dan beginnen" zegt weer een ander en Smit-Tak bergingsbedrijf dat 3 klokken afnam liet er op aanbrengen een spreuk ter gedachtenis van de eilanders die meewerkten aan de wereldfaam van het bedrijf. "Ik luid met lust, van bult tot kust, bij werk en rust" is ook zo'n schone spreuk. 

Het carillon zal operationeel moeten zijn wanneer in juni Prinses Beatrix de toren officieel in gebruik zal stellen. Wellicht zullen de Goereeërs en de vele bewonderaars van het stadje spoedig zeggen: "zoals het klokje hier slaat, slaat het nergens!"

Uit de krant van 1978