Het eerste nest (Foto: Jan Hengst).
Het eerste nest (Foto: Jan Hengst).

Eerste nest van een bontbekplevier gevonden

Algemeen

REGIO - Op 9 april jongstleden vond Dirk van Straalen van Deltamilieuprojecten in de Grevelingen de eerste broedende bontbekplevier. Dat is de vroegste vondst van een bontbekpleviernest sinds de introductie van strandbroederwerkgroepen.

De eerste foto van eitjes werd twee dagen later gemaakt (op 11 april) op een strand in de Voordelta door Jan Hengst. In het nest lagen twee eitjes, wat betekent dat het nest dus in een vroeg stadium is gevonden. De verwachting is dat er komende dagen nog twee eitjes bij gelegd worden.

“De eerste bontbekpleviernesten van 2022 en 2021 waren in hele andere habitats”, aldus Deltamilieuprojecten. “Wij zijn heel benieuwd welke broedplekken de bontbekplevieren dit jaar allemaal zullen kiezen.”

Vorig jaar werden door vrijwilligers en medewerkers 182 nestkaarten van bontbekplevieren aangemaakt. Het aantal aangemaakte nestkaarten stijgt tot nu toe jaarlijks en daarmee wordt belangrijke informatie over het verloop van het broedsucces goed vastgelegd. Meer informatie over de resultaten van vorig jaar is te lezen in het rapport ‘Strandbroeders 2022’.