Afbeelding
Foto:

Column: Digitale gezondheid

Piep piep, zegt mijn horloge. Ik kijk erop. ‘Tijd om te bewegen!’, roept het schermpje me tegemoet. In het scherm is ook het aantal stappen te zien dat ik tot dan toe heb gezet. Beschamend weinig, zelfs voor een anti-wandelaar als ik, maar logisch als je bedenkt dat ik een zittend beroep heb. Althans, zo sus ik mijn gemoed weer in slaap.

Tegenwoordig gaat bijna alles digitaal. Het komt zelfs voor dat -zowel privé als op het werk- onderling een appje wordt gestuurd, terwijl diegene zo ongeveer naast de afzender zit. Nu hebben weinig mensen bij de krant moeite met praten, maar het geeft aan hoe ingeburgerd het is om even ‘een berichtje te doen’. De digitalisering van het leven geldt natuurlijk op meerdere terreinen. Denk aan jongeren die online afspreken, daten en video’s online zetten in de hoop op een dag wakker te worden als beroemdheid. Denk aan ouderen die net zo hard als jongeren appen en mailen.

En nu dus ook de gezondheid. Mijn slimme horloge (verjaardagscadeautje) houdt bijna alles bij. Ik zal er een paar uitlichten en duiden. De hartslag, die is meestal best laag. Ik ben in topconditie, roep ik dan. De waarheid? Ik maak me niet zo snel ergens druk om. Dat blijkt weer uit het stressniveau, die houdt mijn horloge ook bij namelijk. En ook die is laag. Dan de al gememoreerde stappenteller. Volgens mijn gegevens moet ik er 8000 per dag zetten, maar dat is echt een utopie. Ik hou niet van wandelen, en ik heb een zittend beroep. Dat eerste zal iedereen die mij kent meteen bevestigen. Het tweede is wel waar, maar ook onzin. Er zijn genoeg mensen met een zittend beroep die wel aan hun stappen komen. Andere functionaliteiten zijn de ‘body battery’, oftewel je energieniveau. Die vertrouw ik niet, met z’n 92 procent vol na een lange werkdag achter de computer. Ronduit grappig wordt het bij de minuten intensieve training (die verwart ie met irritatie in het verkeer) en het aantal minuten intensieve training (blijkbaar telt naar je auto lopen ook mee).

Binnenkort ga ik dat horloge een poepie laten ruiken, want het fietsseizoen gaat weer beginnen. Dan moet het wel mooi weer worden, want ik ga me niet nat laten regenen voor de lol. Als mijn horloge dan begint te piepen door te veel inactiviteit, pas ik de tactiek toe die altijd werkt: de uitknop indrukken.