(Foto: Freepik)
(Foto: Freepik)

Aantal woninginbraken in tien jaar tijd fors gedaald

GOEREE-OVERFLAKKEE - Vorig jaar werd er in de gemeente Goeree-Overflakkee 63 keer ingebroken in een woning. Tien jaar geleden was dat 119 keer. Een daling van 47%. Dat blijkt uit cijfers van de politie die geanalyseerd werden door de dataredactie van het Algemeen Dagblad.

Het AD meldt dat het aantal woninginbraken in Nederland al jaren afneemt. In 2012 vonden er in Nederland nog 91.596 inbraken plaats, in 2022 waren dat er 24.396. Een daling van zeventig procent. In de coronaperiode daalde het aantal inbraken verder. Vorig jaar was er landelijk een lichte stijging te zien, die te maken had met het vervallen van de coronamaatregelen. Dat was ook het geval op Goeree-Overflakkee. Toch ligt het aantal inbraken nog steeds een stuk lager dan voor het uitbreken van corona. 

"In de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht vonden in 2022 de meeste inbraken plaats", schrijft het AD. "In Zuid-Holland wisten boeven vorig jaar 4815 keer toe te slaan. Dat is omgerekend ongeveer 1,3 woninginbraken per duizend inwoners. Tien jaar terug vonden er in die provincie nog 5,6 woninginbraken per duizend inwoners plaats. In de provincie Zuid-Holland werd relatief het vaakst ingebroken in Rijswijk en het minst in Hardinxveld-Giessendam."