Afbeelding
Foto:

Terug in de tijd: Kwart miljoen schade te Ouddorp

In ons nummer van jl. dinsdag schreven we nog dat het met de stormschade was meegevallen, maar we waren toen nog onwetend van de enorme schade aan stacaravans op het recreatiepark 'De Klepperstee'. 

Een van de medewerkers van het park, terreinchef D. van der Wende, verklaarde onthutst: "Ik heb sommige caravans zeker tien meter hoog door de lucht zien vliegen…" De beheer van 'De Klepperstee' heeft maandagmiddag, toen het duidelijk werd dat de zeer zware storm de kracht van een orkaan aan zou nemen, de eigenaars van de caravans gewaarschuwd dat hun bezit bedreigd werd. Zelf spanden zij alle krachten in om te redden wat er te redden viel. Zelfs alle mankracht kon niet voorkomen dat 27 zware stacaravans als veertjes werden opgetild en bij de daarop volgende val totaal versplinterd werden. Elk van de caravans zal een gemiddelde waarde van tienduizend gulden hebben gehad, zodat het totale schadebedrag op zeker een kwart miljoen gulden kan worden gesteld… De meeste, zo niet alle caravaneigenaren waren verzekerd.

Enkele van hen, die tijdig in Ouddorp konden komen, hebben hun bezit kunnen redden door ze zodanig te verzetten dat ze met de kop op de wind kwamen, waardoor de windvang veel minder werd. De Klepperstee is een nog nieuw terrein, waaromheen een nog jonge groenvoorziening staat. Het is overigens de vraag of een windsingel van groter formaat ook maar iets van het onheil had kunnen keren.

Uit de krant van 1978