(Foto: Yeko Photo Studio)
(Foto: Yeko Photo Studio)

Rechtszaak mishandeling baby uit Oude-Tonge vanwege nader onderzoek vertraagd

OUDE TONGE - Een vader en een moeder die hun pasgeboren dochtertje in 2020 dusdanig zouden hebben toegetakeld dat ze meerdere botbreuken opliep. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt een 30-jarige man en een 27-jarige vrouw uit Oude-Tonge daardoor zelfs van poging tot doodslag. Een verzoek van hun advocaat voor aanvullend onderzoek werd door de rechter toegewezen, wat betekent dat de zaak waarschijnlijk forse vertraging oploopt.

Door Lex Bezemer / Persbureau Cerberus

Dat terwijl de inhoudelijke behandeling van de zaak al bijna drie jaar op zich laat wachten. Het meisje zag in juni 2020 het levenslicht, na een heftige bevalling. Vijf weken later constateerden medici dat de baby verscheidene botbreuken en ander letsel had opgelopen. Uit een rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zouden de breuken alleen kunnen zijn ontstaan door heftig geweld. De baby zou zijn geschud, geslagen, gestompt en geschopt. Dinsdagmiddag vond opnieuw een voorbereidende zitting plaats in de rechtbank in Rotterdam. Al enkele keren moesten de ouders van het meisje voorkomen in een zogenoemde regiezitting. Toen verklaarden beide ouders nadrukkelijk onschuldig te zijn. Sinds de zaak in de media is gekomen, worden ze naar eigen zeggen met de dood bedreigd. Dat terwijl het verdriet bij de ouders overheerst, stelt hun advocaat. 

‘Wij wachten al tweeënhalf jaar’

"Mijn cliënten mogen hun dochter op het moment maar één uur per twee weken zien", vertelde de advocaat tijdens de zitting. "En dat in een soort tandartspraktijk-achtige omgeving. Altijd met anderen erbij. Deze ouders willen de waarheid op tafel krijgen." De 30-jarige vader voegde daaraan toe dat de onderste steen boven moet. "Want wij wachten nu al tweeënhalf jaar", zei de man uit Oude-Tonge. De moeder van het meisje veegde een traan weg. Door een verzoek van de advocaat van de twee verdachten, zal de zaak echter nog langer duren. De advocaat diende namens de ouders een verzoek in voor aanvullend onderzoek, zogenoemde contra-expertise. De rechter vatte het voorstel van de verdedigende partij kort samen. "U wilt weten of het letsel op een andere manier dan door toedoen van de ouders kan zijn ontstaan, ondanks dat die mogelijkheid ook in het rapport van het NFI is meegenomen." 

Verdere vertraging

Daarbij kan worden gedacht aan de mogelijkheid van een val van de trap, of complicaties bij de bevalling die voor de verwondingen kunnen hebben gezorgd. De officier van justitie wilde daarin niet meegaan. "Dat is echt een gepasseerd station. Er zijn geen goede argumenten om te twijfelen aan de juistheid van het rapport van het NFI, waarin zelfs ook is gekeken naar de mogelijkheid van een aangeboren ziekte." Nog verder uitstellen van een inhoudelijke behandeling vond zij een zeer slecht idee. "De behandeling van de strafzaak zou nu zwaarder moeten wegen."

De rechtbank ging echter mee in het verzoek van de advocaat van de ouders. Een forensisch deskundige zal zich nogmaals over het dossier en het letsel van het meisje buigen. Dat zal tijd in beslag nemen, gaf de rechter aan. De ouders van het meisje zullen nog langer moeten wachten. "U zult nog een tijd niks horen, dit onderzoek gaat volledig buiten u om", zei de rechter tegen het ouderpaar. "Wanneer het onderzoek is afgerond, komt de rechtbank bij u terug voor een bespreking van alles wat er gebeurd is."