Ethiek: Kabinet

Onlangs was er in de Tweede Kamer een groot en lang debat over de uitslag van de verkiezingen van de Provinciale Staten. Bij deze verkiezingen hebben de regeringspartijen fors verloren en heeft de BBB heel sterk gewonnen. Het CDA is gehalveerd en gaat steeds verder achteruit. Het was reden voor het Parlement om erover te praten.

In het debat gaat het over één onderdeel van het beleid, namelijk het stikstofbeleid. Het stikstofbeleid heeft als achtergrond de staat van de natuur. Door de grote hoeveelheid veeteelt in ons land, loopt de natuur gevaar. Ook kunnen er geen huizen worden gebouwd, omdat er geen vergunningen worden afgegeven. Vooral D66 en de VVD, in de persoon van minister Van der Wal, willen heel ingrijpende maatregelen. Vanuit D66 wordt vaak gesteld dat de helft van alle boeren maar moet stoppen met hun bedrijf. Het heeft tot nog toe veel protest opgeroepen in de samenleving. De massale stem op BBB geeft dit goed weer. Ook het CDA wil inmiddels de gemaakte beleidsafspraken herzien. En daardoor kwam plotseling het voorbestaan van het huidige kabinet in gevaar. Rutte IV zou zomaar kunnen eindigen. Er werd urenlang over gepraat en op dit moment gaat men verder met dit kabinet. De achtergrond is eigenlijk heel simpel. Nieuwe verkiezingen zouden een groot verlies voor de regeringspartijen opleveren. Dus gaat men maar, zo nodig ruziemakend, verder. We zullen moeten zien waar het schip de komende tijd zal stranden. Er komen overigens nog heel veel lastige problemen bij. De tijd zal leren hoe lang de partijen elkaar vast kunnen houden.

Toch is er meer aan de hand dan een eenvoudige crisis rond een bepaald probleem. Er ligt een reeks problemen op een oplossing te wachten. Het toeslagenschandaal en de ouders die hierdoor zijn getroffen, schreeuwt om een goede en snelle afhandeling. Ook de armoede neemt in ons land hand over hand toe. Bij de voedselbank zijn 200.000 mensen die hulp krijgen. Enkele jaren geleden was dit nog minder dan 10.000. Het geeft aan dat er grote problemen zijn, die vooral de mensen op het minimumniveau treffen. Het is dan wel belangrijk dat er een regering is die met de nodige daadkracht en wijsheid kan opereren. Helaas lijkt dat op dit moment niet echt goed te kunnen.

Aan de andere kant is het ook wel weer lastig om het huidige kabinet naar huis te sturen. Er is eigenlijk vrijwel geen alternatief. Onze premier heeft inderdaad wel wat steken laten vallen, maar aan de andere kant is hij wel de man die met politieke handigheid de boel bij elkaar weet te houden. Uiteraard is er meer nodig dan handigheid, maar zonder dat kan er ook maar moeilijk geregeerd worden. Bovendien zijn er in de Tweede Kamer 20 partijen en groepen. Het is een hele opgave om in deze enorme diversiteit nog iets van beleid tot stand te brengen. We kunnen veel roepen, maar een alternatief wordt eigenlijk niet echt geboden. Het is best wel een verdienste van onze huidige premier dan hij het zo lang en met zoveel verschillende partijen heeft uitgehouden. Graag zouden we meer zien, zeker op principieel gebied, maar dan neemt niet weg dat er ook wel waardering mag zijn voor de premier en zijn kabinet. Rond een motie van wantrouwen was de mening in de Tweede Kamer verdeeld. De SGP wilde niet meestemmen met deze motie. Dat lijkt wat halfslachtig, maar het is in de geven omstandigheden wellicht de meest wijze houding. Voor de toekomst is het te hopen dat er goede leiders opstaan, die mensen de weg wijzen in de huidige lastige ontwikkelingen. De christelijke kerk wordt geroepen om voor de overheid te bidden. We bidden voor de overheid, opdat we een stil en gerust leven mogen leiden in alle godzaligheid. Het aanhoudende gebed heeft onze overheid en onze samenleving dringend nodig. Ook vandaag.