(Foto: Freepik).
(Foto: Freepik).

Een dagje op stap met de jeugdboa’s

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Binnen de gemeente Goeree-Overflakkee zetten jeugdboa’s zich in voor de veiligheid op straat. Daarnaast willen zij connectie maken met de jeugd en er aan bijdragen dat jongeren elkaar kunnen ontmoeten zonder overlast te veroorzaken. De gemeente Goeree-Overflakkee wil het werk van de jeugdboa’s breed onder de aandacht brengen en publiceerde daarom deze week een artikel op haar website.

In het artikel vertellen jeugdboa’s Joël en Bram wat hun werkzaamheden inhouden. Ze nemen de lezer een dagje mee op pad en bezoeken verschillende plekken op het eiland.
“Een dag in het leven van een jeugdboa is nooit saai en zit vol met verrassingen en uitdagingen. De dag begint al bij het verlaten van het gemeentehuis. De zon schijnt en we zien meteen een groep jeugd staan. We besluiten om te stoppen en met hen een praatje te maken. We willen graag weten hoe het met ze gaat en of er misschien dingen zijn waar wij als jeugdboa’s bij kunnen helpen.

Eerder veroorzaakte sommige jeugd op deze locatie overlast en lag er regelmatig veel afval. We hebben hierover gesproken met de jeugd en ervoor gezorgd dat de prullenbak vaker geleegd wordt door de buitendienst. Dit heeft ervoor gezorgd dat de locatie nu altijd keurig netjes is. We zijn als jeugdboa’s natuurlijk ook vaak trots als ze hun afval netjes in de container gooien. In dit geval complimenteren wij de jeugd hier dan ook mee. Ook is het goed om te zien dat de jeugd op een gezellige manier met elkaar omgaat.

We vervolgen onze route naar het Vliedpark, waar we een groepje jongeren zien basketballen. We besluiten om mee te doen en spelen een kort potje met hen. Helaas hebben we het potje verloren, maar het was een leuk en sportief moment, waarbij je de jeugd ook beter leert kennen. Regelmatig bezoeken we verschillende locaties waar de jeugd vaak te vinden is, zodat we connecties kunnen maken. Ook controleren we of er geen overlast wordt veroorzaakt. Er staat bijvoorbeeld vaak muziek aan, die soms net iets te hard door de speakers te horen is. We vragen ze dan vriendelijk om de muziek iets zachter te zetten voor de omgeving.

Wanneer we meerdere overlastmeldingen krijgen op een bepaalde locatie, gaan we regelmatig even kijken hoe het goed gaat. We stimuleren de jeugd om een andere locatie te vinden waar ze elkaar kunnen ontmoeten, zodat ze niemand tot last zijn. We vinden het belangrijk dat de jeugd een plek heeft om elkaar op een leuke en normale manier te ontmoeten.

Aan het eind van de dag rijden we richting Stellendam, waar we een groep jongeren zien die we al een tijd niet meer hebben gesproken. In het gesprek kwamen we erachter dat de verlichting uitstaat op de jongeren ontmoetingsplek (JOP) waar de groep normaal zit. Wij communiceren dit intern, zodat de verlichting weer gemaakt wordt en de groep jeugd hier weer een plek heeft om elkaar te ontmoeten.”