Caroline van der Plas staat de media te woord na de verkiezingsuitslag van twee weken geleden (Foto: Shutterstock/Robert Hoetink).
Caroline van der Plas staat de media te woord na de verkiezingsuitslag van twee weken geleden (Foto: Shutterstock/Robert Hoetink).

BBB is factor van betekenis, maar hoeveel invloed krijgt de partij?

De BoerBurgerBeweging (BBB) is de grote winnaar van de provinciale verkiezingen. Ook op Goeree-Overflakkee werd de partij de grootste, waarna de vlaggen weer 'goed' werden gehangen. Het is voor de provincie en het waterschap waar het eiland bij hoort, respectievelijk Zuid-Holland en Hollandse Delta, echter maar de vraag welke invloed BBB zal hebben en krijgen op de besluitvorming.

Door Gert Klok

De vergaderingen van het dagelijks bestuur van waterschap Hollandse Delta leverde tot niet zo heel lang geleden zelden stevige discussies op. Over veel zaken rond waterbeheer zijn prima oplossingen te bedenken die op een meerderheid van stemmen kunnen rekenen. Iedereen snapt wel dat het belangrijk is dat mensen in de bebouwde kom droge voeten houden, boeren zoet water nodig hebben om hun gewassen te besproeien en dat natuurgebieden niet moeten opdrogen. 

De heftige discussies die in de afgelopen periode volgden, gingen veelal over randzaken, waarbij regelmatig op de man werd gespeeld. Voor de komende periode, waarin de uitdagingen op watergebied best pittig zijn, bestaat de kans dat de discussie veel meer inhoudelijk gevoerd zal worden. Het deze week geïnstalleerde waterschapsbestuur telt vier BBB-leden. De partij is daarmee niet de grootste, en aangezien er in Hollandse Delta een behoorlijke versplintering heeft plaatsgevonden, zal de partij misschien wel meer water bij de wijn moeten doen dan haar lief is. Interessant is daarbij de vraag hoe BBB zich zal houden ten opzichte van partijen die significant andere standpunten hebben over water en natuur, zoals de Partij voor de Dieren en Water Natuurlijk (beide twee zetels). Denk bijvoorbeeld aan de vraag hoe om te gaan met het water voor en van de agrarische sector. Het is in ieder geval een goede ontwikkeling dat de discussies vanaf nu weer over de inhoud gaan, zoals het hoort.

In de provincie Zuid-Holland is de BBB wél de grootste, al is het verschil met de VVD niet heel groot. Verkenner Fred Teeven heeft zelfs al advies uitgebracht, hij concludeerde dat er twee coalities denkbaar zijn die een meerderheid van 30 zetels in Provinciale Staten kennen: een coalitie van BBB-VVD-GroenLinks-PvdA-CDA en een coalitie van BBB-VVD-CDA-JA21-PVV-SGP. Zijn advies is om eerstgenoemde combinatie ('over links' dus) als eerste te onderzoeken tijdens de informatiefase. Dat doet inderdaad het meest recht aan de verkiezingsuitslag, maar in hoeverre BBB en GroenLinks/PvdA elkaar gaan vinden in een coalitieprogramma is nog maar zeer de vraag. BBB heeft vooral gescoord met haar plannen voor een 'nuchter' agrarisch beleid waarbij boeren veel meer worden beschermd. Partijen als GroenLinks en de PvdA hebben andere ideeën bij de aanpak van de klimaatverandering en wat dit betekent voor bijvoorbeeld boeren. Zij sluiten gedwongen uitkoop van boeren op voorhand niet uit. De tweede optie, een coalitie 'over rechts', is in dat opzicht misschien wel gemakkelijker te realiseren.

Een andere vraag is natuurlijk hoe BBB zich als partij gaat houden de komende tijd. Na de verkiezingsoverwinning van Forum voor Democratie vier jaar geleden en het opstijgen van de uil van Minerva, ging het binnen de partij van Baudet al snel bergafwaarts. In vier jaar tijd verloor de partij al ruim voor de verkiezingen zetels na interne ruzies en gedoe. BBB heeft daarin een voorbeeld hoe het niet moet.