Elkaar zien

Hij belde mij of ik een keertje na het avondeten langs kon komen omdat hij zich zorgen maakte om zijn collega. Misschien kon ik iets voor zijn collega betekenen. Eén keer in de week schoof zijn collega aan voor het avondeten, misschien kon ik daarna langskomen voor koffie en zo zijn collega eens ontmoeten. 

Niet lang daarna zit ik bij hem in de achtertuin aan de koffie samen met zijn collega. Na wat koetjes en kalfjes richt ik me op 'zijn' collega en vraag wie hij is en hoe het met hem gaat. Schoorvoetend vertelt deze het één en ander uit zijn leven. Na een bijzondere ontmoeting waarin 'zijn collega' zich kwetsbaar opstelt, maken we een vervolgafspraak om hem in zijn eigen huisje te ontmoeten. 

Op onze volgende afspraak ontmoet ik deze man in zijn eigen koophuis. Een knappe prestatie van hem - gezien alles wat hij meegemaakt heeft - dat hij een eigen huis heeft. Tegelijk zorgt dit ervoor dat bepaalde problematiek minder zichtbaar is. Er is geen woningbouwvereniging betrokken die af kan gaan op meldingen en de persoon in kwestie vindt het moeilijk om hulp te vragen. 

Omdat de collega van deze man oog voor hem had en zag dat het niet goed ging én in actie kwam, kon ik in contact komen met deze man. Had de collega dit niet gedaan, dan was ik (voorlopig) niet in contact gekomen en was meneer niet geholpen.

Wat een mooi voorbeeld van hoe we er voor elkaar kunnen zijn. We hoeven niet altijd iemand direct praktisch te helpen, we kunnen ook iemand helpen door iets of iemand anders op zijn of haar pad te brengen. Dat was ik in dit geval. Laten we niet alleen oog hebben voor elkaar, maar daarna elkaar ook helpen. Dit kan door zelf op een praktische manier te helpen, maar dit kan ook door mij of een andere professional in te schakelen. 

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan is voor veel mensen bekend. De priester zag én, hij liep voorbij. De leviet zag én, hij liep voorbij. De Samaritaan zag, stopte, knielde ernaast, verzorgde en bracht de gewonde man naar een goede plek waar hij verder aan kon sterken. O ja, hij zorgde er ook nog voor dat de gewonde man geen rekening te zien kreeg. 

“Alles dan wat u wilt dat de mensen u doen, doet u hun ook zo, want dat is de Wet en de Profeten.” (Mattheus 7:12)