(Foto: Shutterstock).
(Foto: Shutterstock).

Bijzondere dagen in de Stille Week

GOEREE-OVERFLAKKEE - De week voor Pasen wordt ook wel de Stille Week genoemd, binnen de rooms-katholieke traditie is het de Goede Week. In sommige kerken worden er gedurende deze week bijeenkomsten gehouden om stil te staan bij het lijden en sterven van de Heere Jezus. Bekende dagen zijn Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Wat betekenen deze dagen en waarom worden ze zo genoemd?

Door Klazina de Bakker

De Stille Week begint op de zondag voor Pasen, die ook wel Palmzondag wordt genoemd. Deze naam komt voort uit de geschiedenis van de intocht van de Heere Jezus in Jeruzalem, waarbij het volk takken van bomen uitspreidde op de weg als eerbetoon aan Hem. De volgende dagen van de Stille Week hebben geen speciale namen gekregen. 

Op Witte Donderdag wordt het laatste avondmaal herdacht, de maaltijd die de Heere Jezus met Zijn discipelen vierde voor Hij werd verraden en gevangen werd genomen in de hof van Gethsémané. De naam 'Witte Donderdag' komt vanuit de rooms-katholieke kerk; de kleur wit is symbolisch en verwijst naar de kleur van de liturgie. Kruisbeelden en andere beelden werden op deze dag met een wit kleed bedekt en de priester draagt een wit kazuifel. In de gereformeerde gezindte is Witte Donderdag over het algemeen een 'gewone' dag, hoewel er in de breedte van de protestantse kerk wel aandacht aan wordt geschonken door het houden van samenkomsten en de viering van het Heilig Avondmaal. 

Op Goede Vrijdag gedenken we hoe de Heere Jezus stierf aan het kruis op Golgotha. Het is een vreemde naam voor zo'n droevige dag. De term 'Goede Vrijdag' wordt alleen in het Nederlands en Engels gebruikt. De Duitsers spreken van 'Karfreitag', afkomstig uit het Oudhoogduits, dat 'kommervolle, treurige vrijdag' betekent. In andere talen wordt gesproken over een heilige vrijdag, zoals in het Spaans en Frans. Christenen zien deze dag toch als een goede dag, omdat Christus door Zijn offer verzoening bracht en de weg naar God de Vader herstelde. In die zin heeft de term 'Goede Vrijdag' een diepe betekenis.

Op Goede Vrijdag volgt Stille Zaterdag, de dag waarop herdacht wordt dat de Heere Jezus in het graf lag in de hof van Jozef van Arimathea. Traditioneel worden in sommige plaatsen de kerkklokken deze dag niet geluid. Als we de volksoverlevering zouden moeten geloven, waren de klokken dan onderweg naar Rome om de paaseieren te halen. Voor christenen heeft Stille Zaterdag een andere betekenis: in stilte terugblikken op Goede Vrijdag en vreugdevol vooruitzien naar Pasen.