Afbeelding
Foto:

‘Vast is vast en dan … schijven inleveren’

SOMMELSDIJK - Maandag 27 maart werden er bij damvereniging Denk en Zet in Sommelsdijk weer een aantal wedstrijden gespeeld, waarbij sommige dammers met de schrik vrijkwamen en anderen muurvast kwamen te staan.

Dit overkwam Wim Stolk tegen Stoffel Keijzer. Stoffel maakte in het begin van de partij al een mooie slagzet en ondanks krachtig tegenspel van Wim, kwam hij met nog een redelijk aantal schijven op het bord muurvast te staan. Hij kon werkelijk geen kant meer op. Er zat niets anders op dan Stoffel te feliciteren met de winst.

Jaap Jordaan speelde donderdag 23 maart een inhaalwedstrijd thuis tegen Martin Meijer. Ook Jaap kwam vast te staan en verloor die partij. Martin moest maandagavond weer spelen, nu tegen Arnold Uijttewaal en ook daar zagen we hetzelfde patroon. Arnold liep in een opgezette val van Martin en moest hij alle zeilen bijzetten om te overleven, wat redelijk lukte; hij behaalde zelfs een dam, maar liep vast in het overwicht van schijven van Martin en verloor deze partij. De partij van Geerus Kamp tegen Hans Melaard was al vrij snel voorspelbaar. Hans behaalde al snel een dam en ondanks hevig verzet van Geerus zat er geen winst voor hem in en verloor hij de partij. De partij van Izak Mackloet tegen Rien Klink werd door Izak keurig met winst uitgepeeld. Piet van Brussel, die de laatste tijd in goede vorm is, trof deze avond een taaie tegenspeler in Wim Vroegindeweij, deze partij eindige in remise.

Jaap Jordaan speelde deze avond tegen Ruud Rijnberk en kwam werkelijk met de schrik vrij. Ruud veroorzaakte een ravage bij Jaap door een mooie slagzet naar dam die jaap niet had voorzien. Het zag er naar uit dat Jaap zou gaan verliezen, maar… Jaap vocht terug en op zijn beurt behaalde hij ook een dam. De partij kantelde in het voordeel van Jaap en hij won alsnog deze partij. Leen Kemeling speelde tegen Thijs Wiegel een gewonnen partij.

De langste partij deze avond speelde zich af tussen Gert Noteboom en Joh. Wolfert en was tot de laatste zetten spannend, het kon alle kanten opgaan. Beiden doorzagen echter de bedoelingen van de ander. Gert bood Han remise aan en die accepteerde dat. Er zat voor beiden geen winst meer in.

Tijdens het maken van dit verslag, dacht schrijver Joh. Wolfert met heimwee aan de jaren dat de damliefhebbers van Goeree-OverFlakkee naast de clubcompetitie in de winterperiode ook een eilandelijke damcompetitie speelden. "Wat zou het fijn en nuttig zijn als we dit het volgende seizoen bij leven en welzijn weer konden oppakken!"

Team 1

G. Kamp - H. Melaard 0-3
I. Mackloet. - M. Klink 3-0
P. van Brussel - W. Vroegindeweij 1-1

Team 2

J. Jordaan - M. Meijer 0-3 (inhaal wedstrijd thuis)
W. Stolk - S.W. Keijzer 0-3
R. Rijnberk - J. Jordaan 0-3
G. Noteboom - Joh. Wolfert 1-1
A. Uijttewaal - M. Meijer 0-3
L. Kemeling - Th. Wiegel 3-0