Afbeelding
Foto:

Terug in de tijd: 's Lands (bijna?) oudste ambtenaar met pensioen

Dhr. J. v.d. Gijze uit Middelharnis heeft meerdere jaren lang de misschien toch wat twijfelachtige reputatie genoten 's lands oudtse ambtenaar te zijn! Dinsdag kwam een eind aan die staus toen dhr. v.d. gijze (75) officieel en eervol werrfd ontslagen als Rijksbevrachtingsagent te Middelharnis. 

Normaliter gaan ambtenaren op hun 65e met pensioen, maar toen dhr. v.d. Gijze die leeftijd bereikt had werd hij nadrukkelijk verzocht nog "even" aan te blijven. Dat uitstel was nodig omdat het voortbestaan van de Evenredige vrachtverdeling op de helling stond, maar toen het bijna tot afschaffing gekomen was maakten de binnenschippers zo'n stampij dat de Overheid snel van de plannen afzag. Intussen wachtte dhr. v.d. Gijze in Middelharnis geduldig af, maar nu is dan toch het sein gekomen dat hij de arbeid neer kon leggen, waarbij tegelijkertijd, per 1 april het bijkantoor Middelharnis (officieel een "plaats van tussenkomst") wordt opgeheven samen met de kantoren Den Haag en Gorcum. 

Dat betekent het helaas wat roemloze einde van kantoren die in de bloeitijd van de binnenscheepvaart soms een ongekende drukte doormaakten. Alle vrachten werden via deze kantoren geboekt en dat betekent dat dhr. v.d. Gijze - en zijn collega's van de andere kantoren - de hand hebben gehad in de verscheping van vele duizenden tonnen goederen. Dinsdagmiddag werd hem voor de jarenlange zorg - (het begon in dec. 1938 en heeft derhalve bijna 40 jaar geduurd) hartelijk dank gezegd door dhr. van Baer, Rijkshoofdinspecteur van de Rijksverkeersinspectie. Ook dhr. de Man die destijds dhr. v.d. Gijze inwerkte was daarbij aanwezig en de heren boden de scheidende bijna-jubilaris resp. het boek "Glorie van de oude binnenvaart" en een fles vieux aan, in de wetenschap dat dhr. v.d. Gijze de inhoud van beide geschenken gretig tot zich zal nemen. Voor mevr. v.d. Gijze die haar man steeds heeft bijgestaan en als het nodig was ook heeft vervangen was er een mooi boeket bloemen. 

Het gesprek ging, hoe kan het ook anders over het verdwijnen van vele vroeger zo bekende binnenschippers en de toename van het vervoer per as. "Vroeger - zo mijmerde dhr. van Zanten uit Den Bommel - vroeger voeren er van Flakkee zeker zo'n vijftig schepen van 70 tot zo'n 130 ton, daar is er nog maar één van overgebleven."

Nee, de heren zagen niet om in wrok maar ze maakten er evenmin een geheim van het toch wel jammer te vinden dat die tijden zijn voorbijgegaan. Ze zijn zo mooi geweest...! 

Uit de krant van 1978