"We betreuren zeer hoe alles verlopen is"

Vervolg van de voorpagina

De verklaring van de oranjevereniging sloot aan bij die van Gay op Flakkee: “We hebben dit besproken tijdens onze vergadering en na veel wikken en wegen, met goede intenties besloten hiervoor te bedanken”, aldus het bestuur. “Vorig jaar was er een gedenkwaardige herdenking voor alle inwoners van Nieuwe-Tonge en dat willen we vooral zo houden. We herdenken alle slachtoffers zonder specifieke groepen nader te benoemen. We zetten ons juist belangeloos in om saamhorigheid en verbinding te creëren in Nieuwe-Tonge. We willen het voor iedereen goed doen en hebben ervoor gekozen om eventuele onrust te voorkomen.” De Oranjevereniging heeft “een goed gesprek gehad met Gay op Flakkee en ze waren heel begripvol naar ons toe en respecteerden onze beslissing”.

Via via vond de inhoud van het gesprek, waar beide partijen over hadden afgesproken hier niet de publiciteit mee te zoeken, zich toch een weg naar het AD, dat er maandagavond een artikel aan wijdde. Het bericht werd vervolgens opgepikt door tal van andere media, zeker nadat de Flakkeese cabaretier Richard Groenendijk zich ermee ging bemoeien op Instagram. Op social media kreeg vooral het christelijke deel van het dorp ervan langs. Het bestuur had namelijk als reden aangegeven 'dat een deel van het dorp er nog niet klaar voor was'. Zelfs de twee Nieuwe-Tongse predikanten werden gebeld voor een reactie. Zij gaven logischerwijs aan niets met deze beslissing van doen te hebben. 

Ook de gemeente Goeree-Overflakkee bemoeide zich bij monde van burgemeester Ada Grootenboer in de tussentijd met de kwestie en ging met het bestuur van Ring van Oranje in gesprek. Na alle ophef die was ontstaan, besloot het bestuur de taak van het organiseren van Dodenherdenking dinsdag neer te leggen. "We betreuren zeer hoe alles verlopen is en bieden onze excuses aan een ieder die zich hierin gekwetst voelt. Dit is nooit de bedoeling geweest." Het bestuur van de oranjevereniging beraadt zich nog op het organiseren van de festiviteiten tijdens Koningsdag in het dorp. Dat zou zomaar kunnen betekenen dat die 'op de tocht' staan.

Overleg

Ook de gemeente kwam dinsdag met een statement en sprak van een 'verdrietige situatie'. "De gemeente Goeree-Overflakkee vindt het belangrijk om met elkaar op 4 mei stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties. Met elkaar, niemand uitgezonderd of uitgesloten. Stichting Gay op Flakkee is daarbij uiteraard van harte welkom om een krans of bloemstuk te leggen. Daarmee wordt ook bewust een groep slachtoffers herdacht waar lang over gezwegen is: de vervolgde homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog", aldus de gemeente. "De afgelopen dagen ontstond onrust over de herdenking in Nieuwe-Tonge en stichting Gay op Flakkee, die geen krans of bloemstuk mocht leggen. De gemeente betreurt de commotie en vindt dat dit de aandacht afleidt van het doel van Dodenherdenking. Ring van Oranje, de organiserende vereniging in Nieuwe-Tonge, voelt zich door de ontstane situatie genoodzaakt om de organisatie van de herdenking neer te leggen. Daarom heeft de gemeente besloten de organisatie van de herdenking op zich te nemen."

"De komende weken vindt overleg plaats met onder andere de Dorpsraad en Ring van Oranje over de herdenking van dit jaar. Uitgangspunt hierbij is dat er een waardige en respectvolle herdenking komt voor iedereen", aldus de gemeente. Het statement werd besloten met een reactie van de burgemeester: "Als burgemeester ben ik trots op de veelkleurigheid van onze gemeente en vind ik het belangrijk dat we respectvol met elkaar omgaan." Vrolijk werd ze er zeker niet van: "De ontstane situatie is heel verdrietig. Dit kent alleen maar verliezers."

Meer over deze kwestie in het redactionele commentaar op pagina 15 van deze krant.