De gereformeerde gemeente in Ouddorp.
De gereformeerde gemeente in Ouddorp. Foto:

Een kijkje in de kerken van Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Iedere zondag, en soms ook doordeweeks, staan de deuren van de kerken op het eiland wijd open om kerkgangers te verwelkomen. Waar sommige gemeenten samen komen in een eeuwenoude kerk, scharen anderen zich onder het Woord in een modern gebouw of voormalig bedrijfspand. Wat hebben al die kerkgenootschappen met elkaar gemeen en waar liggen juist de verschillende accenten? Tijd om een blik over de kerkmuren te werpen, die in de praktijk misschien veel minder hoog zijn dan ze lijken.

Volgens de website www.kerk.nl telt Goeree-Overflakkee 43 kerkelijke gemeenten: veertien hervormde gemeenten, acht hersteld hervormde gemeenten, acht gereformeerde gemeenten, zes gereformeerde kerken, drie rooms-katholieke kerken, één gereformeerde gemeente in Nederland, één gereformeerde kerk vrijgemaakt, één christelijk gereformeerde kerk en één evangelische gemeente. Tel daar nog twee evangelische gemeenten, de doopsgezinde gemeente en de remonstrantse kerk bij op om de teller op 47 te krijgen. Een veelkleurige waaier van geloofsgemeenschappen, met ieder zijn eigen geschiedenis en achtergrond. 

Opvallend is dat er juist in sommige kleine kernen veel kerkelijke gemeenten te vinden zijn. In Ooltgensplaat en Melissant zijn dat er vier, terwijl in het veel grotere Ouddorp vijf kerkgenootschappen te bezoeken zijn. Middelharnis scoort het hoogst: daar zijn acht verschillende gemeenten te bezoeken. Natuurlijk zijn dit slechts enkele cijfers en is er veel meer over de kerken van Goeree-Overflakkee te vermelden.

De komende tijd wil Eilanden-Nieuws de lezer kennis laten maken met zoveel mogelijk verschillende kerkelijke gemeenten van Goeree-Overflakkee. Hoe zijn ze ontstaan, hoe zien de kerkdiensten eruit, hoe vullen zij het gemeenteleven in en met welke uitdagingen hebben ze te maken? Een inkijkje in elkaars wereld, omdat 'eenheid in verscheidenheid' ook kan samenbinden.

De Emmaüskerk in Middelharnis.
Het interieur van de Rehobothkerk in Sommelsdijk.
Het interieur van de hervormde kerk van Nieuwe-Tonge.