(Foto: Shutterstock).
(Foto: Shutterstock). Foto:

Verhoging toeristenbelasting bleek niet bij alle ondernemers bekend

GOEREE-OVERFLAKKEE - Bij een aantal ondernemers op Goeree-Overflakkee is onlangs verwarring ontstaan over de hoogte van de toeristenbelasting voor 2023. Die is per 1 januari jongsleden verhoogd van 1,20 naar 1,50 euro per persoon per nacht. Groep Jan Zwerus stelde er vragen over aan het college van B en W, die in een brief ingaat op de kwestie.

De verwarring ontstond door een brief die de gemeente al in 2019 stuurde naar campings en jachthavens/watersportverenigingen. Daarin werd in een tabel 1,20 euro toeristenbelasting in 2023 vermeld. Een aantal ondernemers in de recreatiesector was uitgegaan van die 1,20 euro en had dit ook al doorberekend aan toeristen die hadden geboekt voor 2023.

Het college laat in de betreffende brief weten dat men in de veronderstelling was dat de verhoging van het tarief voldoende bekend was bij de ondernemers, omdat hierover uitgebreid is gesproken met de VEERO. Die heeft daarbij volgens het college ook haar achterban geraadpleegd. "Naar nu blijkt, hebben we niet alle ondernemers via de VEERO bereikt. De ontstane onduidelijkheid over de tarieven vinden we erg vervelend. Vooral voor de ondernemers die hierdoor extra werk moeten verzetten om bijvoorbeeld het nieuwe tarief door te geven of te verwerken in de systemen", aldus het college in de brief.

De onduidelijkheid over het tarief is er alleen bij een aantal ontvangers van de brief in 2019, aldus het college. "Een groot deel van deze groep is aangesloten bij de VEERO en daarmee op de hoogte van de verhoging. Bij ondernemers die geen lid zijn van de VEERO en die wel de brief hebben gehad, is er wellicht gerechtvaardigd vertrouwen ontstaan dat het tarief in 2023 1,20 euro zou zijn." Ondernemers die hierdoor mogelijk extra werk hebben (gehad), kunnen contact opnemen met bedrijvencontactpunt van de gemeente. "Zo kunnen we samen met de ondernemer een passende oplossing zoeken voor zijn situatie." 

De gemeenteraad besloot op 15 december jongstleden tot verhoging van de toeristenbelasting. In het voortraject is volgens het college onderzocht wat een redelijk tarief zou zijn voor 2023. Hierbij is ook een vergelijking gemaakt met omliggende gemeenten, aldus het college. "Met deze verhoging is er nog steeds sprake van een relatief laag tarief ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Tegelijkertijd ontstaat er wel meer ruimte voor toeristische investeringen, bijvoorbeeld in nieuwe fondsen voor zandsuppletie en evenementen. Mede op verzoek van de VEERO worden de extra inkomsten daarnaast ingezet om de eerder voorgenomen bezuiniging op Eilandmarketing terug te draaien."