Uitslag van de verkiezingen

Op 15 maart 2023 zijn er verkiezingen geweest voor de Provinciale Staten en de waterschappen. De uitslag was een overweldigende overwinning voor de BBB en mevrouw Van der Plas. Nooit eerder heeft iemand in ons land op een dergelijke manier en met zoveel resultaat een verkiezing gewonnen. We mogen haar wel van harte feliciteren met deze uitslag. De toekomst zal leren hoe het allemaal uitpakt en of het land beter zal worden bestuurd. Graag maak ik bij die uitslag een paar opmerkingen.

In de eerste plaats hebben de christelijke partijen weer fors verloren. Alleen de SGP boekte een kleine winst, maar andere christelijke partijen hebben heel erg verloren. Vooral het CDA, waar vaak ook niet veel meer van het christelijke denken is overgebleven, heeft fors verloren. Dat is best ingrijpend, omdat dit toch een partij is die veel heeft bijgedragen aan het bestuur van ons land en het is ook een partij waarbij iets als onderwijsvrijheid in goede handen is. Helaas lijken de dagen van deze partij, als grote middenpartij, ten einde. Het maakt het land niet beter bestuurbaar.

In de tweede plaats is er ook een grote groep kiezers die niet komt opdagen. Rond de 40% van de mensen in ons land komt eenvoudig niet stemmen. Onderzoek wijst er ook op dat grote groepen mensen hun onvrede met het beleid uiten door gewoon niet meer te gaan stemmen. Dat betekent dat naast de grote verschuivingen er ondergronds een nog veel grotere verschuiving gaande is. Zeer grote delen van de bevolking hebben geen enkel of maar zeer weinig vertrouwen in de huidige politiek. Dat geeft veel te denken. Er is een soort latent onrustgevoel in onze samenleving. Vooral in de grote steden is dat merkbaar aanwezig. Het zal nog heel veel wijsheid en zorgvuldigheid vragen om hier goed mee om te gaan. Soms denk je weleens dat de huidige coalitiepolitiek, met vooral veel aandacht voor zaken in het buitenland, daar niet echt het goede antwoord op is. Wat dat betreft is het ook jammer dat onze premier soms drukker lijkt te zijn met de oorlog in Oekraïne dan met de noden en zorgen voor de mensen in ons land. Het was typerend dat hij er niet bij kon zijn toen het rapport over de toestanden in Groningen werd overhandigd. Het lijkt mij bij uitstek een taak voor de premier om daar bovenop te zitten. Helaas dat was niet het geval.

In de derde plaats is de opkomst van de BBB opvallend. Door velen is dit opgevat als een proteststem tegen bijvoorbeeld het beleid rond stikstof en de boeren. Kennelijk willen grote delen van ons land toch een ander beleid en is er geen ruimte om bijvoorbeeld boeren met dwang van hun bedrijven af te krijgen. Er zullen dus op dat terrein wel andere voornemens komen, hoewel de minister die het betreft op de uitslagavond aangaf dat er ‘geen keuze was’. Een wat onverstandige opmerking, waardoor je de zaken niet echt vooruithelpt. Gezagsdragers doen er verstandig aan om met wat wijsheid met problemen om te gaan. En wetgevers zijn er niet alleen om wetten uit te voeren, maar ook, indien dat nodig is, wetten en regels te veranderen. Het parlement kan de regels rond stikstof veranderen. Daar is het juist voor gekozen. Als de wet anders wordt, dan komt de rechter ook met andere uitspaken. Het is niet echt wijs om als bewindspersoon te zeggen dat je maar moet doen wat de rechter zegt. Dat laatste is wel juist, maar je hebt ook de mogelijkheid om de wetten en de regels te veranderen. Als de KDW’s uit de wet gaan, kan er ruimte komen voor een heel andere aanpak van de problemen. Dat heeft BBB goed gezien.

Blijft tenslotte de gedachte hoe het verder zal gaan. We weten het niet. Vanuit de Bijbel mogen we weten dat de Heere regeert. Ook vandaag de dag gebeurt er niets buiten Zijn beleid. Daarin vinden de gelovigen een vaste grond. En hoop voor de toekomst.