Katie van der Wende sorteert de schelpen die ze gevonden heeft.
Katie van der Wende sorteert de schelpen die ze gevonden heeft.

Op Schelpenteldag kom je erachter dat er meer dan twee schelpensoorten zijn

OUDDORP - Het is niet gezegd dat je een tere hartschelp vindt, of een andere zeldzame soort. Maar halfgeknotte strandschelpen, Amerikaanse zwaardschedes en kokkels zijn er genoeg. Tenminste, als de Schelpenteldag op zaterdag 25 maart lijkt op die van vorig jaar. Toen kwamen deze drie schelpen als nummer één, twee en drie uit de bus.

Door Kees van Rixoort

De Schelpenteldag is een initiatief dat zes jaar geleden startte aan de Belgische stranden. Vorig jaar haakte Nederland aan met acht tellocaties aan de Zuid-Hollandse kust en op Texel. Dit jaar dijt het initiatief verder uit. Frankrijk doet voor de eerste keer mee en in Nederland kunnen schelpentellers op 25 maart terecht op ongeveer twintig locaties, van Zeeuws-Vlaanderen tot de Waddeneilanden.

“Vorig jaar was er best veel animo”, blikt Katie van der Wende terug op de eerste Schelpenteldag bij strandpaviljoen Paal 10 in Ouddorp. “Uiteindelijk hebben we vijfentwintig verzamelde sets schelpen uitgezocht. Landelijk zijn er vorig jaar meer dan 20.000 schelpen ingeleverd. Bij iets wat in de kinderschoenen staat en nog niet echt bekend is, kun je dan wel van een succes spreken. We hopen dit jaar op nog meer.”

Als Katie van der Wende het over ‘we’ heeft, bedoelt ze de initiatiefnemers van de Schelpenteldag in Nederland. Dat zijn Naturalis, dat alles coördineert, Stichting Anemoon, Stichting De Noordzee, het Groene Strand, de Nederlandse Malacologische Vereniging en de Strandwerkgemeenschap. De werkgroep Strand en Zee van de vereniging Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO) is ook betrokken.

Beleef het strand

“Het doel van de Schelpenteldag is om het strand laagdrempelig bij de mensen onder de aandacht te brengen”, zegt Katie van der Wende, die namens Stichting Anemoon meehelpt de Schelpendag op het Ouddorpse strand te organiseren. “Beleef het strand en ontdek dat er meer dan twee schelpensoorten zijn. Het is mooi te combineren met een strandwandeling en je krijgt deskundige hulp bij het sorteren wat je allemaal hebt gevonden.”

Een tweede doel van de Schelpenteldag is het verzamelen van informatie over welke schelpensoorten op de stranden aanspoelen en hoe de ontwikkelingen op langere termijn zijn. Volgens Katie van der Wende kunnen de soorten erg verschillen per regio. “In België bestond 40 procent van wat er vorig jaar is gevonden uit nonnetjes, terwijl die schelpensoort aan de Nederlandse kust niet eens in de top 5 stond. Dat komt omdat je hier vooral grof zand voor de kust hebt en in België meer slib en veenlagen die aan de oppervlakte komen. Daarin gedijt het nonnetje beter.”

De verwachting is dat de Schelpenteldag op de Waddeneilanden weer een ander resultaat zal opleveren. Dit omdat de stroming daar anders is. Aan de warmere Franse stranden zullen ook andere soorten aanspoelen.

Zoeken en tellen

Iedereen die wil meedoen aan de Schelpenteldag is op zaterdag 25 maart welkom bij de strandopgang bij strandpaviljoen Paal 10 (Westerduinpad). De dag duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Meedoen is gratis. Meer informatie is te vinden op www.schelpenteldag.nl. Daar is een zoekkaart te downloaden, die overigens ook als drukwerk op het strand voorradig is.

Op de site staat eveneens hoe het zoeken en tellen in zijn werk gaat. In het kort: loop het strand op, zoek een plek waar de nodige schelpen liggen, zet een stokje in het zand en ga in cirkels rond dat stokje hele schelpen rapen tot je er honderd hebt. Dubbele schelpen tellen voor twee. Doe de ‘oogst’ in een emmer of een zakje en ga ermee naar de tafel bij de strandopgang. Daar volgt het sorteren en kom je te weten wat je allemaal hebt gevonden.

“Het is ook voor kinderen heel leuk om mee te doen. Ze kunnen al snel tot honderd tellen en kijken anders. Niet zozeer naar de namen van de schelpen, maar naar de kleur, de vorm of de ribbeltjes”, zegt Katie van der Wende.

Als het meezit, is er veel variatie te vinden. Vorig jaar ging het – in België en Nederland samen – om ongeveer vijftig schelpensoorten. Dit jaar is het zoekgebied groter en kan het aantal gevonden soorten groeien. Wie weet ligt er weer een tere hartschelp op het strand van Ouddorp…

Afbeelding