Afbeelding
Foto:

Column: Invloed

‘Dit is je moment om invloed uit te oefenen.’ ‘Als je niet stemt, heb je geen recht van spreken.’ Het mag duidelijk zijn: er waren deze week weer verkiezingen. 

Vooropgesteld: in beide veelgehoorde kreten hierboven kan ik me prima vinden. En toch kloppen ze maar ten dele. Want als je wilt inspreken tijdens een gemeenteraadsvergadering, wordt niet gevraagd of je wel hebt gestemd. Als je iets aan wilt kaarten bij een wethouder of een politieke partij, hoef je niet te vermelden of je wel (op hen) hebt gestemd. En als je een tip hebt voor een verhaal die mogelijk reuring geeft in het gemeentehuis, is het niet zo dat je bij Eilanden-Nieuws alleen terechtkunt als op toch minimaal op een christelijke partij hebt gestemd. Dat is laatste overigens wel van harte aan te bevelen. De verkiezingen zijn voorbij, dus dat durf ik nu wel te zeggen zonder dat het kan worden opgevat als stemadvies. Maar we dwalen af. We vragen echt niet of je wel gestemd hebt. Het is vooral afhankelijk van de inhoud wat er met je vraag, opmerking of idee wordt gedaan.  

Daar komt nog iets bij. Iets dat genoemde kreten in een ander daglicht zet. Gemeenteraad en college gaan de komende tijd op bezoek in alle kernen ‘om te horen wat er leeft’. Het kan aan mij liggen, maar volgens mij hebben we daar vorig jaar nog over gestemd. Een logischer moment was geweest om dat een jaar vóór de verkiezingen te doen. Had je je programma erop af kunnen stemmen. In Barendrecht ging een lokale partij met deze vraag alle deuren langs, stelde op basis van alle gesprekken een programma vast en heeft nu de absolute meerderheid tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Los daarvan zijn dergelijke bezoeken natuurlijk wel een mooi moment om aandacht te vragen voor een voor jou belangrijk thema. Daar komen ze immers voor. Je kunt dus op ieder moment invloed uitoefenen. Of een poging wagen.

Beide uitspraken zijn dan ook clichés. Die hebben nogal eens de neiging om ‘waar’ te zijn, maar tegelijkertijd zeggen ze niet zoveel, of in ieder geval lang niet alles.