Afbeelding
Foto:

Voor u gelezen: Het groene poetsboekje

“Als ik ’s avonds slapen ga / nergens ook maar iets van merk / zet mijn geheime legertje / zich haastig aan het werk. / Kelders worden leeggehaald / kamers fonkelend gesopt. / Nacht aan nacht aan nacht ga ik / vanbinnen zachtjes op de schop. / En altijd als ik wakker word / ben ik tiptop schoongemopt. / Straalt elke hoek en iedere nis / weer onberispelijk fris. / Ik kus een nieuwe dag. / Ik glim, ik blink, ik lach.” (Diet Groothuis)

Iedereen krijgt ermee te maken – opruimen en schoonmaken. Voor het poetsen van huis en haard zijn allerlei producten voorhanden. De supermarkten staan er vol mee. Producenten van schoonmaakmiddelen beweren om het hardst dat hun product het beste is om de schoonmaakklus zo snel mogelijk en zonder al te veel inspanning te klaren. Menig aanrechtkastje staat dan ook vol met allerlei veelbelovende schoonmaakproducten. 

De meeste van de schoonmaakmiddelen uit de supermarkt zitten vol chemische grondstoffen, fosfaten en microplastics. Deze stoffen zijn schadelijk voor de natuur en het milieu. De microplastics vormen plastic soep en worden opgegeten door vissen. Zo komen microplastics uiteindelijk ook weer in ons lichaam terecht. Slecht voor onze gezondheid dus.

Poetsen met aandacht voor milieu én portemonnee blijkt simpeler dan gedacht. Poetsexpert Diet Groothuis legt in ‘Het groene poetsboekje’ uit hoe je met het ‘driemanschap’ soda, groene zeep en schoonmaakazijn elke schoonmaakklus aankunt. Deze schoonmaakmiddelen uit de oude doos zijn weer helemaal bij de tijd door hun milieuvriendelijke eigenschappen, lage prijs en multi-inzetbaarheid. In het eerste gedeelte van ‘Het groene poetsboekje’ geeft de auteur een samenvatting van wat deze drie middelen precies zijn, waar ze van worden gemaakt en hoe ze te gebruiken zijn in huis.

Vaart, humor en jaarplanning

‘Het groene poetsboekje’ leidt vervolgens met vaart en een vleugje humor in alfabetische volgorde door het huis. Van aanrecht tot auto, groene terrastegels tot hondenmand en radiator tot wc. Met soda, groene zeep en schoonmaakazijn kun je echt alles schoonmaken, zo blijkt. Bruine aanslag in theemokken verdwijnt als je er een uur soda met kokend water in laat staan. Daarna even met een sponsje verwijderen. Vieze voegen worden weer schoon met groene zeep uit een pot en een oude tandenborstel. En een vetvlek in een leren stoel maak je schoon met een scheut vloeibare groene zeep in warm water. Maak het leer schoon met een niet al te harde borstel en neem af met een vochtige doek.

Gebruik waspoeder in plaats van vloeibaar wasmiddel in de wasmachine, is het advies. Van vloeibaar wasmiddel slibben de wasmachineleidingen dicht en waspoeder is minder belastend voor het milieu. Een goedkope milieuvriendelijke vervanger van wasverzachter - dat erg schadelijk blijkt voor de levende organismen in het oppervlaktewater - is een scheutje natuurazijn.

Gebruik nooit chloorbleekmiddel, is het advies. Het maakt niet schoon maar ontsmet alleen. En het is extreem schadelijk voor alles wat leeft.

Een jaarplanning brengt een overzicht van dagelijkse, wekelijkse, (drie-)maandelijkse en jaarlijkse schoonmaakklussen. De tekst wordt afgewisseld met teksten van diverse schrijvers met als thema ‘schoonmaken’, plustips van de auteur en educatieve tips om kinderen al jong te laten wennen aan poetsklusjes in huis.

‘Het groene poetsboekje’ heeft ook aandacht voor opruimen, luchten en ventileren.

Diet Groothuis schrijft gedichten en boeken en werkt als journalist en columnist. Eerder verschenen van haar hand ‘Het grote poetsboek’ en ‘Het studentenpoetsboek’.