Gedeputeerde Willy de Zoete (Foto: Valerie Kuypers).
Gedeputeerde Willy de Zoete (Foto: Valerie Kuypers).

Bescherming zandwallen moet beter, is de boodschap voor de gedeputeerde

Algemeen

OUDDORP - Het zandwallenlandschap op de kop van Goeree is uniek, maar ook kwetsbaar. De bescherming zou moeten verbeteren, vindt het Kenniscentrum Zandwallen, een werkgroep van de vereniging Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO). Gedeputeerde Willy de Zoete kwam vrijdagmiddag 10 maart haar licht opsteken tijdens een werkbezoek in Ouddorp.

Door Kees van Rixoort

Volgens de mensen van het Kenniscentrum Zandwallen, die de gedeputeerde ontvingen in De Overkant aan de Dijkstelweg, was er tot 1953 150 kilometer zandwal in en rond Ouddorp. Nu is er nog 88 kilometer van over.

Al die zandwallen zijn goed gedocumenteerd op een interactieve kaart. Er is een brochure gemaakt: ‘Zandwallen, daar zijn we zuinig op!’ Het Kenniscentrum heeft een belangrijk archief – van Hans Klepper – over het thema weten te verwerven. En er is de wens om de kennis over dit bijzondere landschap te vergroten door middel van een internationaal vergelijkend onderzoek. Soortgelijke wallen zijn er namelijk in Frankrijk, Portugal en – zoals pas recent bekend werd – Noord-Duitsland.