Afbeelding

“Het is een sport om van ieder stukje te achterhalen wat het is”

Algemeen

HAVENHOOFD - De collectie van Kommer Tanis uit Goedereede-Havenhoofd is meer dan prehistorisch te noemen. Al een kleine veertig jaar verzamelt hij fossielen uit het Pleistoceen. Aan Eilanden-Nieuws vertelt hij waarom deze stukken, afkomstig van de zeebodem, hem mateloos interesseren.

In de huiskamer van zijn woning, waar de open haard een behaaglijke warmte verspreidt, vertelt beroepsvisser Kommer Tanis dat hij al vroeg begon met verzamelen. “Als kind bewaarde ik al schelpen en vogeleitjes. Later werden het botten van vogels of katten. Vanaf mijn negende ging ik al vaak mee de zee op en ik vond het heel interessant wat er allemaal werd opgevist.” De fossielen zijn afkomstig van onder andere mammoeten, herten en paarden, die hier destijds hun leefgebied hadden. Door de jaren heen heeft Kommer een enorme collectie opgebouwd.

Bij het bodemberoerend vissen komt er van alles naar boven, vertelt Kommer. “Zestig jaar geleden werd er begonnen met de boomkorvisserij. Daarbij slepen er netten met meerdere kettingen, van zwaar n..