Afbeelding

Commentaar: Help, wie moet ik kiezen?

Er valt wat te kiezen volgende week woensdag. Maar wat valt er eigenlijk te kiezen? Of nog anders geformuleerd: wie vallen er zoal te kiezen? Een kleine duik in de kieslijsten, waarbij enkele zaken opvallen. 

Door Gert Klok

Eerst maar eens de waterschapsverkiezingen voor Hollandse Delta. U weet wel, de club die de afgelopen tijd vooral in het nieuws was als ze elkaar in de verenigde vergadering (zeg maar de gemeenteraad van het waterschap) weer eens de tent hadden uitgevochten. Hoe sappig de verhalen ook waren die deze vergaderingen opleverde, eigenlijk was het natuurlijk te triest voor woorden. Het ging ook vaak helemaal niet om de inhoud. Daarin zijn de discussies meer op detail dan op hoofdlijnen. Het trieste zat hem in het feit dat er keihard op de man werd gespeeld. Je verwacht meer, beter van een vergadering waar de gemiddelde leeftijd richting die van Nieuw Rijsenburgh gaat. ‘Het zou misschien beter zijn als de hele verenigde vergadering zou opstappen om plaats te maken voor vers bloed’, was de analyse van de Eilanden-Nieuws-verslaggever die de vergaderingen regelmatig volgt. Zo erg was het echt. 

Dat laatste gaat misschien wat ver, maar de komende verkiezingen zijn wel een uitstekend moment om schoon schip te maken. Verschillende partijen zien dat in en hebben hun verkiesbare kandidaten (die dus hoog op de lijst staan) ververst, met best veel kandidaten die op het eiland wonen. Anderen hebben toch meer vertrouwen in de huidige samenstelling. Een dergelijke verversing is overigens ook niet altijd even gemakkelijk. Gezien de specifieke taken van een waterschap is ook specifieke kennis en interesse nodig. Die is niet altijd voor handen binnen een partij. 

Stemadvies krijgt u hier dus niet, maar kiezers kunnen zeker in de Hollandse Delta wel degelijk invloed uitoefenen. En mocht u twijfelen om naar de stembus te gaan: het waterschap is écht belangrijk en een niet te onderschatten bestuurslaag. Zij zijn verantwoordelijk voor onze droge voeten, schoon drink- en zwemwater, zoet water voor de boeren, afvalwaterzuivering en de waterstand en -kwaliteit binnen onze dijken. Om maar een paar zaken te noemen. 

Dan de provincie. Twee kandidaten van Goeree-Overflakkee maken serieus kans op een plekje in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Dat zijn huidig Statenlid Mirjam Nelisse (VVD) en Tea Both-Verhoeven (CDA). Met VVD en CDA zijn meteen de enige twee partijen genoemd die een lokale kandidaat op een serieus kansrijke positie hebben gezet. De andere partijen zijn veelal genoodzaakt om terug te vallen op lokale raadsleden als het om mensen van het eiland gaat. Dat geldt trouwens ook voor de waterschapslijsten, sommige zittende raadsleden zijn terug te vinden op beide lijsten. Verzachtende omstandigheid: het valt ook niet mee voor politieke partijen om in deze tijd van polarisatie mensen te vinden die actief willen zijn in de politiek.

Terug naar de provincie. Het is goed dat het eilandgeluid, of beter gezegd het ‘plattelandsgeluid’, ook in het provinciehuis klinkt. Al is het geen garantie op ‘goed nieuws’ voor het eiland. Neem het regionale openbaar vervoer. Het is bij uitstek een provinciale taak om dit goed te regelen. Het regionale OV zit in de portefeuille van een VVD-gedeputeerde en dus partijgenoot van Nelisse. We zullen op het eiland volgens de gedeputeerde echter moeten wennen aan slecht werkende oplossingen zoals OV op Maat, aangevuld met vrijwilligers die met de Buurtbus hun stinkende best doen om nog zoveel mogelijk inwoners op de plek van bestemming te krijgen. Daar kan ook een eilandelijk Statenlid vooralsnog weinig aan veranderen.

Naast het openbaar vervoer is de provincie een belangrijke speler op het gebied van de hele discussie rond stikstof en boeren en heeft men ook het nodige te zeggen over de bouwplannen van een gemeente. Reden genoeg voor een avondje verkiezingsprogramma's lezen. Of gewoon een stemwijzer in te vullen, die zijn er voor zowel provincie als waterschap. 

Afbeelding