(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)

‘Ruilen is huilen, de verkeerde afslag misschien?'

SOMMELSDIJK - Bij damvereniging Denk en Zet werd er afgelopen maandag weer een aantal mooie partijen gespeeld. Toch miste een aantal dammers daarbij een afslag, met alle gevolgen van dien.

Omdat er in afdeling 1 minder spelers zijn, werd er daarin vorige week weinig gespeeld. Hun competitie was al klaar. Het bestuur kwam overeen om een nacompetitie toe te voegen, met ingang van maandagavond 6 maart. Deze avond stond in het teken van een verkeerde afslag nemen. Je krijgt de mogelijkheid een schijf op twee manieren te slaan en kiest dan juist de verkeerde! Dat gebeurde in vier partijen. Het overkwam Jan van Hoorn tegen Izak Mackloet; hij offerde zonder noodzaak een paar schijven op en die kom je dan tekort in het eindspel. Hij liep dan ook hopeloos vast en verloor. Ook Piet van Brussel liep tegen Rien Klink schade op door een afruil, zodat hij met nog zeven schijven op het bord compleet vastliep en verloor. Daarnaast verkeek Leen Kemeling tegen Han Wolfert zich op een afruil; hij offerde twee schijven ter voorbereiding om Han behoorlijk pijn te doen, echter die nam een andere afslag naar de damlijn en won deze partij.

Wim Vroegindewey speelde een rustige partij tegen Piet Leroy en won. De partij van Gert Noteboom tegen Wim Stolk kenmerkte zich ook door een misslag van Wim; ook hij kon kiezen welke kant hij op kon slaan en koos de verkeerde, wat hem uiteindelijk drie schijven kostte. Geerus Kamp en Bram Jelier speelden een kalme, maar wel mooie wedstrijd, die Geerus won. Voor Leen de Rooy was Stoffel Keijzer een maatje te groot, geen schande voor Leen! Dan rest nog de partij tussen het nieuwe lid Thijs Wiegel tegen Ruud Rijnberk. Wat niemand verwacht had: Thijs won van Ruud. Ruud spartelde behoorlijk tegen, maar Thijs bleef hem de baas. Ook Ruud kwam vast te staan en er zat niets anders op dan zijn tegenstander te feliciteren met de winst. Arnold Uijttewaal melde zich af, zijn eerste werkdag na ziek te zijn geweest was hem zwaar gevallen. Sterkte Arnold, en neem tijd en rust, dit namens de vereniging.

Denk en Zet kreeg de vraag: waarom spelen er geen vrouwen mee in een damcompetitie, sommigen kunnen dat toch ook wel? Willen de mannen dat wel, of mag dat niet? Het is bekend dat er schaak- en damverenigingen zijn waar vrouwen het achter een bord de mannen knap lastig kunnen maken. Neeā€¦ niet achter een bord stamppot natuurlijk! Misschien ook wel, of andersom? 

Team 1

W. Vroegindeweij - P. Leroy 3-0
M. Klink - P. van Brussel 3-0
I. Mackloet - J. van Hoorn 3-0
G. Kamp  - A. Jelier 3-0

Team 2

G. Noteboom - W. Stolk 3-0
Joh. Wolfert - L. Kemeling 3-0
L. de. Rooy - S.W. Keijzer 0-3
Th. Wiegel - R. van Rijnberk 3-0
Martijn Meijer en Harrie van Wijk vrij