"We zitten nu in de ideeënfase, iedereen kan zijn bezwaren delen"

Vooraf wil voorzitter Peter van de Langkruis iets duidelijk maken. "Ik reageer als voorzitter van de BIZ Ouddorp Centrum en niet als Bruna-ondernemer. Dit zeg ik met nadruk, omdat ik persoonlijk wordt aangevallen op sociale media. Dit vind ik zeer vervelend, zeker omdat zij niet met mij in gesprek gaan en op deze wijze hun gelijk willen halen." De rol van de BIZ is onder andere het waarborgen van een toekomstbestendig centrum, waarin via diverse werkgroepen ondernemers betrokken worden.

"De recreatie op de kop van Goeree is de afgelopen jaren veranderd", aldus Van de Langkruis. "Eerst waren de campings veelal bezet in de periode van Pasen tot eind september. Nu is daar veel jaarrond verblijf voor in de plaats gekomen. Daarnaast wordt Ouddorp steeds meer gewaardeerd door dagjesmensen uit de regio, bijvoorbeeld Voorne en Schouwen. Deze veranderingen hebben invloed gehad op het bezoek aan het centrum van Ouddorp, zoals elke ondernemer in het centrum wel heeft gemerkt. Deze verandering vraagt om een heroverweging van de inrichting van het centrum."

Vorig jaar is vanuit de gemeente gestart met het project gebiedsvisie Ouddorp Centrum. "Er is een projectgroep samengesteld, met vertegenwoordigers van alle betrokkenen. Helaas wilde de kerk, omdat ook een gedeelte van de kerktuin onderwerp zou kunnen zijn, geen vertegenwoordiger hierin afvaardigen. De projectgroep praat met het externe bureau dat door de gemeente is ingehuurd. Dit bureau heeft een analyse gemaakt van het gebied en heeft diverse mogelijkheden gegeven. De projectgroep zit midden in deze stap van het proces."

Ideeënfase

"Op de informatieavond van 22 november zijn de eerste schetsen gepresenteerd. Omdat een beperkt aantal ondernemers zich toen liet zien, heeft de BIZ de ondernemers er meermaals op gewezen dat hun bijdrage van belang is; het gaat tenslotte om hun omgeving. Op 24 januari heeft er wederom, nu een hele dag tot begin avond, een informatiebijeenkomst plaatsgevonden. Hierin kon iedereen in sessies van een uur van gedachten wisselen met de ideeën tot dusver over de gebiedsvisie. Hieraan hebben veel mensen gehoor gegeven."

In de tussentijd heeft er een gesprek met bezorgde inwoners en ondernemers en het BIZ-bestuur plaatsgevonden. "In dit gesprek hebben we geprobeerd helder te maken wat de procedure is. We zitten nu in de ideeënfase, waarbij opmerkingen en bezwaren uit de informatiebijeenkomst nog besproken moeten worden. Het staat iedereen vrij om een bijdrage hieraan te leveren. We hebben aan de groep bezorgde Ouddorpers gevraagd hun bezwaren te delen, zodat wij dat mee kunnen nemen naar de projectgroep."

Groot en gratis

"De reacties uit deze informatiesessies en het gevoerde gesprek worden begin maart in de projectgroep besproken. Of wij daarmee tevreden zijn, is afhankelijk van hoe hiermee wordt omgegaan. We nemen alle opmerkingen serieus en zorgen ervoor dat dit in de projectgroep wordt besproken. Dat de groep verontruste Ouddorpers spreekt over een erg nadelig effect voor de middenstand, daarover kan ik aangeven dat door de twee grote en gratis parkeerterreinen op zeer korte loopafstand van de Ring dit effect niet aanwezig is."

De informatie over het project is wat Van de Langkruis betreft toereikend. "De BIZ heeft informatie over de visie en het traject gecommuniceerd via de nieuwsbrieven, de BIZ-WhatsAppgroep, en de informatiebijeenkomst vorig jaar in de Houten Kaap. Daarnaast zijn de uitnodigingen voor de informatiebijeenkomsten altijd en met extra aandacht via eerdergenoemde kanalen aangekondigd. Ik vind het jammer dat verschillende ondernemers toch iets anders ervaren. Wij zullen dit dan ook intern evalueren."