Er zijn verschillende inloopbijeenkomsten geweest over de ontwikkeling vanhet Ouddorpse centrum (Foto: archief Eilanden-Nieuws/Jaap Ruizeveld)
Er zijn verschillende inloopbijeenkomsten geweest over de ontwikkeling vanhet Ouddorpse centrum (Foto: archief Eilanden-Nieuws/Jaap Ruizeveld)

"Centrumgebied nog prettiger en aantrekkelijker maken"

"We willen graag benadrukken dat gebiedsvisie een integraal toekomstbeeld is van het centrum over tien jaar", reageert Peter Rosmulder van onderzoeksbureau DTNP.

"Er is alle ruimte om in de uitwerking bepaalde zorgen weg te nemen of praktische bezwaren op te lossen. Doel van dit visiedocument is om het totaalplaatje met elkaar vast te stellen: een prettig, levendig en authentiek centrumgebied, waar zowel de Ouddorper als de toeristische bezoeker zich het hele jaar welkom voelt en waar ondernemers gezamenlijk iets moois kunnen neerzetten. De gebiedsvisie voor de lange termijn schept duidelijkheid voor zowel gemeente als marktpartijen en bewoners: zó willen we dat ons centrum er over 10 jaar uitziet. Die gezamenlijke visie biedt ook houvast bij actuele ontwikkelingen."

"Het is jammer om te horen dat de groep inwoners en ondernemers die jullie gesproken hebben, aangeven dat zij nauwelijks in de gelegenheid waren inspraak te hebben. Wij hebben ons best gedaan om via diverse communicatiekanalen het dorp te betrekken bij de plannen, en de opkomst bij de inloopbijeenkomsten was goed. We zijn bij iedere tussenstap duidelijk geweest over de vervolgstappen; alle (proces)informatie is voor iedereen beschikbaar en toegankelijk."

Publiekshart

"De zondagsrust staat voor ons niet ter discussie, en we verwachten hierin geen nadelige effecten. We willen het centrumgebied juist nog prettiger en aantrekkelijker maken voor alle bezoekers, alle dagen van het jaar, met behoud van het authentieke karakter van het dorp. Met betrekking tot de verkeersfunctie van de Kerkring en de Weststraat, begrijpen wij dat er zorgen zijn bij omwonenden en ondernemers. Tegelijkertijd zijn we ervan overtuigd dat deze visie juist nieuwe kansen biedt om gezamenlijk het centrum levendig en aantrekkelijk te houden."

"Dit is hét publiekshart van Ouddorp, met de Kerkring als centrale ontmoetingsplek. Het zou een plek moeten zijn voor de mensen, niet voor auto’s. Fietsers blijven welkom op de Kerkring, autobezoekers kunnen op loopafstand parkeren op één van de grote parkeerterreinen. Verandering is spannend, maar het is nodig om Ouddorp toekomstbestendig te laten blijven. Ouddorp is en blijft een gezellige ontmoetingsplek voor inwoners en toeristisch-recreatieve bezoekers."

Gesprek

"Bovendien voelen we ons in deze verkeerskeuze gesterkt door de reacties tijdens de inloopbijeenkomsten. Zowel in november als januari waren de reacties op dit punt overwegend zeer positief. Veel bewoners en ondernemers willen (jaarrond) meer ruimte in het centrum om te kunnen verblijven en elkaar te ontmoeten. Er is ook weerstand tegen deze verandering, en dat begrijpen we, maar we kunnen helaas niet iedereen tevreden stellen op dit punt. Wel gaan we graag nogmaals het gesprek aan, om onze visie toe te lichten en te luisteren naar de zorgen die er leven."