Afbeelding
Foto:

Jubileumjaar voor honderdjarige Eben-Haëzerschool op Goedereede-Havenhoofd

GOEDEREEDE-HAVENHOOFD – Voor de christelijke basisschool Eben-Haëzer op Goedereeede-Havenhoofd is dit jaar een bijzonder jaar. Met heel veel activiteiten wil men stilstaan bij het honderdjarig bestaan van de school. Dit allemaal uitmondend in een feestweek met dankviering en een grote reünie in juni. Directeur Jos Koopman - geassisteerd door Leen Schippers - geeft graag een toelichting bij de activiteiten.

Tekst en foto: Adri van der Laan

De school op ’t Hôôd viert dit jaar haar eeuwfeest. Directeur Jos Koopman vertelt dat de schoolleiding dit gedenkwaardige feit niet zomaar voorbij wil laten gaan. “Er is een jubileumcommissie ingesteld, bestaande uit ouders en teamleden, en natuurlijk zijn ook de kinderen van de school drukdoende met de organisatie van het jubileumprogramma, dat uit verschillende onderdelen bestaat. We zijn eigenlijk al in december vorig jaar begonnen. Toen is het nieuwe jubileumlogo onthuld en de kinderen op de Eben-Haëzerschool praten mee in de kinderraad en kunnen ook hun ideeën vertellen over dit feestelijke jaar op school.”

Geschiedenis

Ter gelegenheid van het eeuwfeest is men momenteel druk aan de slag met het samenstellen van een boek. Dit jubileumboek wordt samengesteld door oud-leerling van de school Klarinda Redert en Hanneke de Vogel, ouder van een leerling van de school. Leen Schippers, buurman en oud-onderwijzer van de school, levert aan de samenstelling van het boek een flinke bijlage. Leen heeft een aanzienlijk deel van de geschiedenis van de school in meerdere opzichten van dichtbij meegemaakt, want het wordt komende zomer vijftig jaar geleden dat hij begon op de Eben-Haëzerschool. Hij ging met pensioen in 2016, na 43 jaar ‘meester’ te zijn geweest op het Havenhoofd.

In de komende tijd zal er op de school en ook in Eilanden-Nieuws worden stilgestaan bij het eeuwfeest van de school. Het jubileumboek is ingedeeld in verschillende tijdsblokken, zo legt Jos Koopman uit. De eerste periode loopt van 1923 tot 1950 (de oprichting van de school, en de oorlogstijd, toen de school werd afgebroken); de jaren 1950 tot 1978, toen er veel vernieuwingen zijn uitgevoerd; de tijd tussen 1978 en 2000, waarin de nieuwbouw van de school plaatsvond en de tijd vanaf 2000 tot heden en daarna, want in de jubileumuitgave wil men ook vooruitkijken; het onderwijs verandert immers voortdurend en op die veranderingen speelt ook de school op het Havenhoofd in. En dit gaat niet alleen om het gebruik van moderne onderwijsmethoden, maar ook veranderingen binnen de school. Zo is men momenteel druk doende om een lokaal van de school gereed te maken voor buitenschoolse opvang. De start hiervan zal in dit voorjaar zijn.
Jos Koopman benadrukt dat, hoewel de Eben-Haëzerschool een moderne school is die met haar tijd meegaat, er één ding niet veranderd is: “De wereld is veranderd en wij zijn als school mee veranderd, maar één ding is er niet veranderd en dat is onze identiteit. We zijn altijd een open christelijke school geweest. En als ik naar de afgelopen jaren kijk, dan is er niet veel veranderd hoe deze identiteit in de praktijk wordt gebracht”. Ze doelt dan op het leren van de Bijbelvertellingen, het leren van een Psalmvers en het zingen van geestelijke liederen.

Activiteiten

In de komende maanden zullen verschillende activiteiten worden georganiseerd. Zo is er op vrijdag 27 maart een avond over ‘100 jaar Eben-Haëzerschool’. Het thema van de avond is ‘Sprekende verhalen en levende beelden’. De avond wordt verzorgd door Leen Schippers en Gert van Koppen. In verhalen, foto’s en films wordt de geschiedenis van de school weergegeven. Zondagmiddag 4 juni zal er een dankviering zijn in de dorpskerk van Goedereede. 4 juni is de dag dat honderd jaar geleden de oprichting van de schoolvereniging plaatsvond in 1923. Maandag 5 tot en met vrijdag 9 juni is de feestweek voor de leerlingen van de school en op zaterdag 10 juni is de reünie van 10.00 tot 14.00 uur. Alle oud-leerlingen en andere oud-betrokkenen zijn dan welkom om het eeuwfeest mee te vieren en natuurlijk om herinneringen op te halen. De jubileumcommissie hoopt en verwacht dat velen aanwezig zullen zijn bij deze reünie.

Voor opgave bij alle activiteiten en ook het aanleveren van foto’s, kan er altijd contact worden opgenomen met de school via Instagram, Facebook en de website van de school: www.cbs-ebenhaezer.nl

Afbeelding