Middelharnis en Sommelsdijk, de twee woonkernen met het hoogste aantal inwoners (Foto: Topview Luchtfotografie).
Middelharnis en Sommelsdijk, de twee woonkernen met het hoogste aantal inwoners (Foto: Topview Luchtfotografie).

Dirksland grootste stijger, Middelharnis 'krimpt' maar is nog wel de grootste

Vervolg van voorpagina

In totaal kwamen er het afgelopen jaar liefst 540 inwoners bij op Goeree-Overflakkee en stijgt het aantal inwoners dus stevig door. De eigenlijke groei ligt vermoedelijk echter rond de 240 inwoners, aangezien ook de Oekraïense vluchtelingen worden meegeteld, zo liet een woordvoerder van de gemeente in een korte toelichting weten. Dat zijn er rond de 300 en zij staan ook ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie. Het kan ook een verklaring zijn voor de stijging in Dirksland en Oude-Tonge, waar relatief veel Oekraïeners wonen. In de grootste stijger van dit jaar, Dirksland, werden het afgelopen jaar bovendien geen grote nieuwbouwprojecten gerealiseerd.

Door Gert Klok

Dat was wel het geval in Sommelsdijk. Daar is na een aantal jaren van krimp de groei weer ingezet. De kern zit in een klap bijna weer op het niveau van 2013. Middelharnis is de andere grote kern die opvalt. Het is nog altijd de kern met het grootste aantal inwoners, maar voor het eerst sinds 2015 wonen er minder mensen in Middelharnis dan het jaar ervoor. Er staan evenwel enkele grote nieuwprojecten op stapel, dus de daling is vermoedelijk van tijdelijke aard.

Ouddorp is nog altijd de op twee na grootste kern van Goeree-Overflakkee, het dorp scoorde ook dit jaar een keurig plusje, maar voelt de hete adem van Dirksland wel in de nek. In beide dorpskernen staan de komende jaren ongeveer evenveel nieuwbouwwoningen gepland, dus het verschil zal hoe dan ook klein blijven.

Ook Oude-Tonge hoort net als vorig jaar tot de grootste stijgers in absolute zin. Als het aan de concrete bouwplannen van de gemeente ligt, zal die stijging nog wel even zal doorgaan. Ook Stellendam valt op met een flinke stijging van het aantal inwoners, al is dit ook weer geen verrassing, omdat het dorp al jarenlang gestaag doorgroeit. Waar de meeste kleinere kernen een bescheiden plusje (Achthuizen, Den Bommel, Ooltgensplaat en Stad aan ’t Haringvliet) of minnetje (Nieuwe-Tonge en Goedereede) scoren, vallen Herkingen en Melissant wat meer op. Melissant telde 22 inwoners minder dan een jaar eerder, en aangezien er nog geen grote bouwontwikkelingen gepland staan, zijn geen grote schommelingen te verwachten. Herkingen groeide flink, met 31 inwoners meer dan een jaar eerder. De groei die in 2021 werd ingezet, houdt dus aan.

Geboorte- en sterftecijfer

Een laatste interessant cijfer in het licht van de bevolkingsgroei op Goeree-Overflakkee, is het geboorte- en sterftecijfer. De laatste cijfers die hierover zijn gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn van 2021. Toen lag het aantal geboortes met 9,9 op duizend inwoners iets lager dan het aantal sterfgevallen, te weten 10,7 per duizend inwoners bij mannen en 10,4 bij vrouwen. Volgens die trend zou op Goeree-Overflakkee een kleine krimp van het aantal inwoners te zien moeten zijn. Aangezien de cijfers voor 2022 er nog niet zijn, is dat een aanname, maar wel eentje die gebaseerd is op de trend van de laatste jaren. Die lijn doortrekkend is het aantal ‘overkanters’ dat vanuit de regio naar het eiland is verhuisd, ook vorig jaar van invloed geweest op de bevolkingsgroei van Goeree-Overflakkee. Nog los van de paar honderd Oekraïense vluchtelingen dus.

Leeftijden

Ben je 51 jaar oud en woon je in Middelharnis? Helaas, dan behoor je tot de minst ‘bijzondere’ leeftijdsgroep. Daar zijn er namelijk het meest van, om precies te zijn 135. In de leeftijdscategorie 0 tot en met 4 jaar wonen de meeste kinderen in Dirksland, op de voet gevolgd door Middelharnis. Een verklaring voor groei van Dirksland en de krimp van Middelharnis is het evenwel niet, aangezien in beide woonkernen precies 67 0-jarigen stonden geregistreerd op 1 januari 2023. De oudste inwoner van het eiland was op 1 januari nog altijd mevrouw Melissant uit Herkingen. Drie inwoners waren op 1 januari jongstleden 103 jaar oud, 2 uit Ouddorp en 1 uit Sommelsdijk. In de statistieken is precies terug te zien waar de grote woonzorgcentra staan, aangezien de meeste mensen die de leeftijd der zeer sterken reeds ver zijn gepasseerd, woonachtig zijn in Sommelsdijk, Ouddorp en Oude-Tonge.