(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)

Respectvol in gesprek over homoseksualiteit en geloof

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op woensdag 15 maart vindt er in het Diekhuus in Middelharnis een open seminar plaats over 'Homoseksualiteit en Geloof', georganiseerd door Stichting Verscheurd. Het doel is om openheid over homoseksualiteit te bevorderen en christenen toe te rusten in het creëren van een open en veilige omgeving rondom dit thema.

Door Klazina de Bakker

Verscheurd heeft zelf geen standpunt over het al dan niet geoorloofd zijn van homoseksuele relaties, maar wil christenen en gemeenten ondersteunen bij de zoektocht welke waardes zij willen uitdragen en hoe dit toe te passen in de praktijk. Er is ruimte, openheid en respect voor elke kerkelijke achtergrond. De avond bestaat uit het geven van informatie, delen van persoonlijke ervaringen, bespreken van verschillende Bijbelse zienswijzen die er zijn onder christenen en gezamenlijk nadenken wat kan bijdragen aan openheid en veiligheid. "We willen een goed en vruchtbaar gesprek over Bijbel en homoseksualiteit bevorderen", aldus de stichting. "Niet kijken naar wat ons verscheurd, maar kijken wat ons verbindt."

Verscheurd is het initiatief van een groepje mensen dat bijeenkwam naar aanleiding van het verschijnen van het boek Verscheurd, geschreven door Justin Lee. De auteur kreeg zelf te maken met veel onbegrip, onkunde en veroordeling en ging een moeizame weg als christenhomo. Na een lange en intense zoektocht stelde hij vast dat de teksten die lijken te bewijzen dat God elke vorm van homoseksualiteit afkeurt, wel erg gemakkelijk geciteerd worden. Bovendien kwam hij tot de conclusie dat een relatie in liefde en trouw tussen twee mensen van hetzelfde geslacht niet in strijd is met het christelijk geloof. Door zijn boek wil hij er aan bijdragen dat het gesprek over seksuele diversiteit christenen met uiteenlopende visies niet tegen elkaar uitspeelt, maar samenbindt. 

Gesprek

De conclusie van Justin Lee staat haaks op de Bijbelse visie dat een seksuele liefdesrelatie uitsluitend bedoeld is binnen het huwelijk tussen man en vrouw. Daar kunnen we veel van vinden om vervolgens het boek en daarmee Stichting Verscheurd meteen af te schrijven. Net zoals binnen sommige families jongeren (of ouderen) worden afgeschreven die na een lange worsteling uit de kast komen: ze zitten fout en daar is alles mee gezegd. Einde verhaal. En dat is nu precies het punt dat Lee wil maken. Het hebben van een Bijbels standpunt mag niet betekenen dat het gesprek over homoseksualiteit en geloof niet gevoerd wordt. Zijn boek is een vurig pleidooi om als christenen het gesprek hierover niet ongenadig hard te voeren, zoals vaak wel gebeurt. Maar om in liefde het gesprek aan te gaan, met wederzijds respect. 

Houding

Als wij bij het lezen van de aankondiging van een dergelijk seminar meteen al met de hakken in het zand gaan, kunnen we ons afvragen hoe onze eigen houding is ten opzichte van gemeenteleden die worstelen met hun seksuele gerichtheid. Weten we waar zij doorheen gaan? Wíllen we dat eigenlijk wel weten, ongeacht het standpunt van de ander, als dat er al is? In 1 Korinthe 12 vers 14 schrijft Paulus over het lichaam van Christus: 'Want ook het lichaam is niet een lid, maar vele leden.' En in vers 26: 'En hetzij dat een lid lijdt, zo lijden al de leden mede.' Ook gemeenteleden die een zoektocht doormaken wat betreft hun seksuele gerichtheid horen daarbij. Dat betekent niet meteen dat we het seminar van Verscheurd moeten bezoeken, al kan dat ons zeker helpen om met meer begrip het gesprek aan te gaan. De Bijbel roept ons wel op om in liefde naar elkaar om te zien en naast de ander te gaan staan. Met respect en zonder oordeel. 

Meer informatie is te vinden op www.verscheurd.nl.