Afbeelding

Met huurdersportaal en app ontstaat Oost West Wonen 2.0

GOEREE-OVERFLAKKEE - Een reparatieverzoek indienen en eerdere verzoeken bekijken, de huur betalen of opzeggen, betaalgegevens wijzigen, documenten inzien, overlast melden, een tip doorgeven, een compliment geven... Er is heel veel mogelijk via het huurdersportaal en de app van Oost West Wonen. Beide zijn recent gelanceerd door de woningcorporatie. Om het huurders gemakkelijk te maken laagdrempelig te communiceren met Oost West Wonen.

Door Kees van Rixoort

Alle huurders van de eilandelijke woningcorporatie ontvingen een uitnodiging om een account aan te maken in het huurdersportaal en om de app voor huurders te downloaden. De oproep was niet aan dovemansoren gericht: na een week waren er al 785 accounts en 258 app-gebruikers. Daarna zijn de aantallen hard verder gegroeid. Vier werkdagen later: duizend accountants en vierhonderd app-gebruikers.

Extra dienstverlening

Kortom, huurders zien de voordelen van het online regelen van huurzaken, op elk gewenst moment – al is het midden in de nacht – en op elke denkbare locatie. Een computer, laptop of een mobiele telefoon volstaat. Je hoeft niet langer tijdens openingstijden te bellen of naar de balie van Oost West Wonen te gaan.

Maar het mag wel, benadrukt manager wonen Peter Klink: “Het huurdersportaal en de huurdersapp zijn aanvullingen. Het is niet de bedoeling dat alle communicatie digitaal wordt. We blijven ook bereikbaar via telefoon en e-mail, en huurders blijven welkom aan onze balie. Omdat we sinds vorig jaar een registratiesysteem hebben waarin alle klantcontacten zijn vastgelegd, zijn we sowieso in staat om onze huurders sneller en persoonlijker te helpen. Dit meten we ook via huurderstevredenheidsmetingen. Zo verbeteren we onze dienstverlening. Dit is Oost West Wonen 2.0.”

Via het scherm

Via het huurdersportaal en de huurdersapp kan de huurder van alles zelf regelen met Oost West Wonen. Bovendien heeft hij of zij altijd alle belangrijke documenten bij de hand. Zoals de huurovereenkomst, de beschrijving van de woning en gegevens waar de Belastingdienst om vraagt. “Alles via het scherm in plaats van in een map in je kast.” Doorklikken naar onderwerpen op de website van de corporatie of bijvoorbeeld het huurdersmagazine, is eveneens eenvoudig.

Na de lancering van het huurdersportaal en de app, gaat Oost West Wonen geleidelijk aan meer informatie en mogelijkheden toevoegen, zoals het toevoegen van foto’s bij reparatieverzoeken, het zelf inplannen van die verzoeken en het ontvangen van informatie op wijkniveau.

Woningzoekenden

Een klantenportaal is niet nieuw in corporatieland. Veel corporaties hebben al zo’n portaal voor hun huurders. De combinatie met een app komt echter een stuk minder voor.
Nog unieker is Oost West Wonen als er later dit jaar ook een app is voor woningzoekenden. Daar kunnen mensen die bij de corporatie staan ingeschreven als woningzoekende straks een zoekprofiel invoeren, het actuele aanbod aan huurwoningen bekijken en reageren als ze interesse hebben voor een vrijkomende woning. “Ik denk dat we straks de enige woningcorporatie zijn die deze twee apps ter beschikking heeft”, zegt Klink.

Gebruiksvriendelijk

“Het zijn gebruiksvriendelijke tools, heel gemakkelijk voor de huurders”, zegt verhuurconsulent Marleen Winkels. “Wel moet je voor het aanmaken van een account een aantal stappen doorlopen. Dat kan ingewikkeld zijn als je digitaal minder vaardig bent, maar dan helpen wij graag. Aan de balie, via de telefoon of op de inloopuren die we rond de lancering van het huurdersportaal en de huurdersapp houden.”

Dat het activeren van het huurdersportaal en de app niet voor iedereen gesneden koek is, heeft ook te maken met het waarborgen van de privacy. “Het is alleen maar goed dat dat is ingebouwd. Veiligheid is noodzakelijk, want er staan natuurlijk wel persoonlijke gegevens in het huurdersportaal en de app”, aldus manager wonen Peter Klink.

Afbeelding