Gerben van Asperen (rechts) en Anton van Kampen, coördinatoren van Stichting Schuldhulp Goeree-Overflakkee.
Gerben van Asperen (rechts) en Anton van Kampen, coördinatoren van Stichting Schuldhulp Goeree-Overflakkee.

Schuldhulp Goeree-Overflakkee helpt mensen met schulden weer op weg

GOEREE-OVERFLAKKEE - Ook op Goeree-Overflakkee is er een aantal mensen dat door verschillende oorzaken problematische schulden heeft. Meestal komt men dan in een neerwaartse spiraal terecht en worden de problemen groter. Om deze mensen te helpen om de boel weer op orde te krijgen, is er Stichting Schuldhulp Goeree-Overflakkee. Vrijwilligers Gerben van Asperen en Anton van Kampen zijn twee coördinatoren van deze stichting en vertellen graag iets over de hulp bij schulden.

Tekst en foto: Adri van der Laan

SchuldHulpMaatje is een landelijk initiatief, dat vanuit een aantal kerken is opgezet om mensen met problematische schulden te bereiken en hen te helpen om tot een schuldenvrij leven te komen. Landelijk zijn er ongeveer 106 afdelingen van SchuldHulpMaatje, waaraan zo’n 3.000 gecertificeerde ‘maatjes’ verbonden zijn. Op Goeree-Overflakkee is dit Stichting Schuldhulp Goeree-Overflakkee. Coördinatoren Gerben van Asperen en Anton van Kampen geven aan dat ook op het eiland een fors aantal mensen te kampen heeft met problematische schulden. Deze mensen kunnen de hulp inroepen van de Stichting Schuldhulp. Ongeveer zes procent van de gezinnen heeft hiermee te maken.

Er wordt hulp gegeven aan mensen die te kampen hebben met grote schulden. Uit het gesprek met de coördinatoren blijkt dat mensen uit eigen beweging niet zo vlug aankloppen bij Stichting Schuldhulp. “Er is natuurlijk schaamte, dus wacht men zo lang mogelijk om hulp te zoeken.” Men komt dan in een neerwaartse spiraal terecht: post wordt niet meer opengemaakt en het gevaar is dat het hele gezin er ook psychisch onder gaat lijden. “Daarom is vroegsignalering heel belangrijk.” Er zijn dan ook (verplichte) afspraken met de woningbouwverenigingen, energiemaatschappijen, deurwaarders, de ziektekostenverzekeraar. Deze partijen geven achterstanden door aan het Bureau Krediet Registratie. Het BKR levert vervolgens de gegevens aan de gemeenten. Vanuit de gemeente wordt contact opgenomen met de persoon in kwestie en wordt gezocht naar een oplossing voor de problemen. Dan kan ook SchuldHulp worden ingeschakeld.

Elk jaar is er een lichte stijging van de hulpvragen, maar bij Schuldhulp verwacht men dat de weerslag van de slechte economische omstandigheden, zoals hoge energieprijzen, in de loop van dit jaar een nog hogere stijging van het aantal mensen met problematische schulden zal geven.

Huisbezoek

“Eén van onze coördinatoren gaat dan op huisbezoek voor een intakegesprek. Samen met de hulpvrager wordt dan gekeken waar de problemen kunnen zitten. Daarna wordt er een “maatje” aan de hulpvrager gekoppeld. Wij nemen dan ook de hele administratie door. En dan wordt er gekeken hoe het schuldenprobleem kan worden aangepakt”.

Volgens de coördinatoren wordt er samen met de hulpvrager een plan opgesteld om van de schulden af te komen. Zo dienen er met de schuldeisers betalingsregelingen te worden gemaakt, “dat is een behoorlijke administratieve heisa en daar helpen wij bij. Ook helpen wij, als dit nodig is, bij de aanvraag om gebruik te mogen maken van de Voedselbank”. Het streven is om de hulpvrager binnen drie jaar schuldenvrij te laten zijn. Is dit niet mogelijk, dan wordt de hulpvrager doorverwezen naar de afdeling SchuldHulp van de gemeente.

Uit het gesprek met de coördinatoren blijkt verder, dat het lang niet altijd mensen zijn die van een minimum inkomen moeten rondkomen. “Ook mensen die modaal verdienen kunnen in problematische schulden komen. Dit kan het gevolg zijn verlies van werk, ziekte, veranderingen in de relationele sfeer en soms ook van persoonlijke keuzes die verkeerd uitpakken. Maar ook ZZP’ers kunnen in financiële moeilijkheden zijn gekomen door gebrek aan werk of aan een goede administratie.” Bij Schuldhulp probeert men niet alleen het probleem van de schulden op te lossen, maar ook wil men een gedragsverandering bij de hulpvrager realiseren, zodat in de toekomst problemen kunnen worden voorkomen.

Spreekuur

Wie de hulp van Schuldhulp wil, kan zich melden via de gemeente of via de website www.schuldhulpmaatje.nl, maar men kan ook vrijblijvend binnenlopen bij het spreekuur in de bibliotheek in Middelharnis aan het Kerkpad. Dit spreekuur is elke dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Natuurlijk is dan ook de privacy gewaarborgd. Er is ook een nauwe samenwerking met Stichting ZIJN, afdeling formulierenhulp. Deze organisatie helpt mensen om aanvragen te doen, administratie te ordenen en als budgetcoach te functioneren. Op woensdagmorgen houden zij ook spreekuur in de bibliotheek van 10.00 tot 12.00 uur.

Vrijwilligers

Het werk voor heel SchuldHulpMaatje wordt gedaan door vrijwilligers. Volgens de coördinatoren zouden er nog wel wat vrijwilligers bij kunnen. Vrijwilligers dienen eerst een uit drie delen bestaande cursus te volgen. Dan krijgen ze een certificaat en kunnen ze als maatje aan de slag. Een aanvullende cursus voor speciale doelgroepen, zoals zzp’ers en jongeren, behoort ook tot de mogelijkheden. De organisatie zoekt ook nog een vrijwilliger die social mediakanalen wil opzetten en onderhouden.
Meer info is te vinden via www.schuldhulpmaatje.nl of www.goeree-overflakkee.nl/schuldhulpmaatje.