Afbeelding

Snelheid op N57 na vele klachten weer aangepast naar normaal

Algemeen

STELLENDAM - De snelheid op de N57 tussen de twee rotondes bij Stellendam en Hellevoetsluis is sinds afgelopen woensdag 1 maart weer aangepast naar normaal. Wel moet het verkeer op vaste tijden rekening houden met een verlaagde snelheid in verband met langzaam verkeer dat over de Haringvlietdam moet.

Dat maakten Rijkswaterstaat en de politie bekend. De aanpassing naar de normale situatie wordt gedaan na een stortvloed aan klachten over onveilige situaties op het wegdeel. Met bordjes ‘wegwerkzaamheden’ en ‘50 km/h’ werd aangegeven dat de maximum snelheid 50 km/h was, waar die normaal gesproken 100 km/h is. Er waren echter geen werkzaamheden, waarna de ene weggebruiker zich wel aan de aangepaste maximumsnelheid hield, terwijl andere weggebruikers dit niet tijdig in de gaten hadden, of ‘gewoon’ 100 km/h bleven rijden. De snelheidsbeperking had alles te maken met langzaam verkeer (denk aan trekkers), dat ook gebruik moet maken van de hoofdrijbaan. Deze combinatie zorgde tussen vorige week donderdag en afgelopen dinsdag voor verschillende hachelijke situaties, vooral door grote snelheidsverschillen tussen de weggebruikers. Ook op het feit dat de politie ging controleren op snelheid zorgde voor wrevel, omdat de situatie voor velen onbekend en vooral onduidelijk was door de borden wegwerkzaamheden die er niet waren. 

Rijkswaterstaat heeft nu dus besloten de normale situatie weer te herstellen, in de hoop dat de onveilige situaties daardoor grotendeels verdwijnen. Wel moet het verkeer op de Haringvlietdam op gezette tijden rekening houden met een verlaagde maximumsnelheid van 70 km/h. Dat zijn de tijdstippen waarop het langzame verkeer onder begeleiding van een weginspecteur de dam oversteekt. “Dit wordt aangegeven middels ‘klapborden’”, zo laat de politie weten. De verzamelplaats in Hellevoetsluis is op de Haringvlietweg ter hoogte van de Voorweg. De vertrektijden zijn 06.00, 09.00, 15.00 en 19.00 uur. De verzamelplaats in Stellendam is op de Carpoolplaats aan de Korteweg/nabij de N57. De vertrektijden zijn 06.30, 09.30, 15.30 en 19.30 uur. Buiten deze tijdstippen is het wegdeel tussen de beide rotondes verboden terrein voor langzaam verkeer.

De problemen ontstonden toen vorige week woensdagavond een binnenvaartschip tegen de brug voor langzaam verkeer bij de Goereesesluis botste. De brug is sindsdien niet meer te gebruiken, waardoor de route voor langzaam verkeer over de dam was afgesloten. Vandaag (vrijdag) wordt het brugdeel uit het wegdek gehesen en op transport gezet voor reparatie.