(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)

Lijdenstijd of veertigdagentijd, wat is het verschil?

GOEREE-OVERFLAKKEE - Afgelopen zondag was het de eerste lijdenszondag. Het begin van de lijdenstijd, vaak in één adem genoemd met de veertigdagentijd. Toch zijn er verschillen tussen deze twee aanduidingen.

De periode die voorafgaat aan het paasfeest, begint voor rooms-katholieken op Aswoensdag, voor protestanten is dat op de eerste van de zeven lijdenszondagen. De vastentijd is voor katholieken een periode van vasten en bezinnen. Tussen Aswoensdag en Pasen wordt er veertig dagen gevast, behalve op de zes zondagen die binnen deze weken vallen, omdat de zondag de opstandingsdag van de Heere Jezus is. Waar het vasten in de rooms-katholieke kerk gebonden was aan allerlei regels, werden die in de loop der eeuwen soepeler en kreeg het vasten ook andere vormen.

Protestanten bereiden zich op een andere manier voor op het paasfeest. In de tijd van de calvinistische reformatie werd gebroken met de veertigdagentijd. In plaats daarvan kwamen er zeven lijdensweken. Hierover is weinig vastgelegd. Er is dan ook geen traditionele vastenperiode in de protestantse kerk. Als er wordt gevast, gebeurt dat vooral individueel of in kleinere groepen. In de lijdenstijd wordt er met name in de prediking stilgestaan bij het lijden van de Heere Jezus. 

Ondanks de verschillen die er zijn, betekenen de veertigdagentijd en lijdensweken hetzelfde: ze zijn een voorbereiding op Goede Vrijdag en Pasen. We gedenken het lijden en sterven van Christus. Het is een tijd van soberheid, bezinning en inkeer. Vasten kan daarbij horen. Even een stapje terugdoen. Dat hoeft niet per se onthouding van voedsel te betekenen. Vasten kan ook op andere manieren, zoals tijdelijk minderen of stoppen met alcohol, snoep of social media. Niet omdat het daar in de lijdenstijd om gaat. Maar juist om ruimte te maken voor verootmoediging en om onze blik te richten op de Zoon van God, de Verlosser. In de veertigdagentijd en lijdenstijd gaat het alleen om Hem.