Afbeelding

Goed afval scheiden loont: je betaalt in ieder geval niet méér

Het aanslagbiljet voor de lokale belastingen van het SVHW is in de meeste (digitale) brievenbussen geploft. Met als gevolg weer discussie over het al dan niet duurder worden van de waterschapsheffingen, kosten voor afvalinzameling en de WOZ-waarde van de woningen.

Om met die eerste te beginnen: mensen die roepen dat het waterschap de tarieven heeft verhoogd, hebben deels gelijk. De zuiveringsheffing en de watersysteemheffing voor ‘gebruik’ zijn iets gestegen ten opzichte van 2022, de wegenheffing is een fractie lager. De percentages die bij het deel ‘gebouwd’ horen, zijn iets lager dan in 2022. Gezien de stijging van de WOZ-waarde waarop deze kosten worden gebaseerd, is het heel goed mogelijk dat het te betalen bedrag alsnog hoger is dan vorig jaar.

De vaste tarieven bij de afvalstoffenheffing zijn wel hoger dan vorig jaar (225 euro tegenover 207,50 euro). Een huishouden heeft dus twee legingen van de grijze container minder per jaar ter beschikking om ongeveer op hetzelfde tarief als vorig jaar uit te komen, zou je kunnen zeggen. Eerlijker is echter om te vergelijken met 2021, toen de oude situatie nog gold. Een meerpersoonshuishouden betaalde dat jaar 296 euro. Dat houdt in dat je negen keer de grijze container aan de straat kunt zetten om in totaal op 297 euro uit te komen. En dus loont goed afval scheiden wel degelijk. 

Bij het afvalverhaal hoort wel een kritische kanttekening: de zomer. Met hoge temperaturen in het vooruitzicht is de stank niet van de lucht, als afval een maand of nog langer op staat te warmen in een container in de volle zon. Ook de GFT-container en de PMD-zakken worden dan immers ‘slechts’ om de week geleegd en opgehaald. Niet iedereen heeft de luxe om de container achterin de tuin te zetten, of de PMD-zakken in een hoekje in de schuur. Ondergrondse containers zouden uitkomst kunnen bieden, maar die laten nog op zich wachten. Tijdens zeer warme weken wekelijks GFT en PD ophalen zou een uitkomst kunnen zijn. Gezien de extra kosten die dat meebrengt, voelen we die dan vermoedelijk een jaar later wel bij de nieuwe beschikking.

De gemeente maakt vooralsnog haar belofte waar dat goed afval scheiden loont. In die zin dat je iets minder of in ieder geval niet meer betaalt als je de restafvalcontainer maximaal acht of negen keer per jaar aan de straat zet. Het blijft evenwel een fragiele balans, zeker met stijgende kosten in alle geledingen van de samenleving in het achterhoofd. 

Daarbij is het goed om twee dingen goed in het achterhoofd te houden. De eerste is dat de gemeente niets mag verdienen aan afvalinzameling. Dat is wettelijk bepaald, te veel ontvangen heffingen moeten worden verrekend. De tweede is dat gescheiden afval inzamelen wel degelijk zin heeft, wat sommige (politieke) partijen u ook proberen wijs te maken. “Papier, gft, textiel en glas kan alleen gerecycled worden als het gescheiden is ingezameld. Zodra dit bij het huisvuil zit, kan een recyclingsbedrijf er niet meer mee”, aldus Milieu Centraal. Natuurlijk is het veel gemakkelijker om al het afval op 1 plek te verzamelen. Als echter besloten zou worden om alles weer in 1 container te gooien, moeten we met één ding serieus rekening houden: veel hogere kosten voor afvalstoffenheffing op het eerstvolgende aanslagbiljet. Dat wordt er echter niet bij gezegd.