Ethiek ds. Visscher - Het woke denken

De laatste tijd horen we overal het woord ‘woke’. Het betekent zoiets als opgewekt, duidelijk worden. Woke staat voor een beweging waarbij diversiteit heel belangrijk is. Zo zou het verschil in de wereld niet meer zijn tussen mannen en vrouwen, maar hoe iemand zichzelf voelt. Woke betekent dus dat iemand die biologisch man is, ook iets anders kan zijn. Wat hij of zij precies is, dat bepaalt hij zelf aan de hand van zijn gevoel. Zo zouden we dus de geslachten moeten afschaffen en moeten onderscheiden tussen allerlei mogelijkheden. Als we dit accepteren, dan zijn we ‘woke’. Als we dit niet accepteren, dan hebben we opvoeding nodig, want iedereen moet ‘woke’ zijn. Het is langzaamaan een soort dictatoriale gedachte geworden die is komen overwaaien uit de Verenigde Staten, waar een hele theorie daarover is ontwikkeld: de zogenoemde critical race theory. Deze theorie en de praktijk ervan leidt inmiddels tot vreemde zaken. Vrouwen worden mensen met een baarmoeder genoemd. Maandverband moet voor alle mensen beschikbaar komen en er moeten ook genderneutrale toiletten komen. Er zijn immers geen verschillen meer tussen mannen en vrouwen. En het verschil dat er mogelijk is, moet worden aangepakt. Over het algemeen geeft het wat vreemde uitkomsten, waar echter door sommigen met een buitengewone ijver aan gewerkt wordt. Op de universiteit van Amsterdam mag een wetenschapper zijn werk niet meer doen, omdat hij openlijk vraagtekens bij dit soort theorieën zet. Kortom, het lijkt een soort dogma te worden waar ieder voor moet buigen.

Het doet allemaal een beetje denken aan dingen die in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw opgeld deden. Toen was er de gedachte dat het communisme het ideaal van de toekomst zou worden. In bepaalde kringen was het onmogelijk om ook maar één kritische kanttekening bij dergelijke gedachten te plaatsten. Communistische landen werden gezien als belangrijk en een lichtend voorbeeld voor het westen. Inmiddels hebben we gezien hoe het hele communistische idee ten grave is gedragen. Met de ineenstorting van de Sovjet-Unie bleek dat de hele communistische ideologie op niets was gegrond. Het was nog erger. Mensen werden ter wille van het ideaal gekneveld, vermoord, gevangengezet en wat niet al. Rusland was in het verleden zeker geen paradijs. En ook de landen in Oost-Europa willen echt niet terug naar het verleden. De gedachten van Karl Marx bleken mensen bepaald niet in een heilstaat te brengen. De geschiedenis van het communisme is met bloed, heel veel bloed, van onschuldige mensen geschreven. Let wel, vanaf het begin was dit dus een moorddadige ideologie, die velen het leven heeft gekost. Stalin heeft miljoenen mensen laten vermoorden, ter wille van zijn ideeën. Ik weet nog dat mensen uit linkse kringen diep onder de indruk waren van Rusland. Gelukkig is dat vandaag de dag verdwenen.

Maar inmiddels hebben we dus een ‘woke’ ideologie. Met grote passie wordt dit door sommigen uitgerold. Maar laten we ons er niet gek door laten maken. Net als het communisme sluit het niet aan bij de werkelijkheid van het bestaan. Er zijn nu eenmaal objectieve verschillen. Er is bijvoorbeeld man en vrouw. Mensen kunnen zich wel anders voelen, maar dat doet aan de feiten niets af. En met de feiten zullen we moeten rekenen. Bovendien is mannelijk en vrouwelijk een orde die in de schepping is gelegd. Vrijwel overal komen we dit verschijnsel tegen. Het is net als de zwaartekracht. We kunnen die ontkennen, maar daar komen ongelukken van. Zo ook als we de sociale werkelijkheid ontkennen. Bovendien is het goed om de doorwerking van de zonde in rekening te brengen. En dan zijn er helaas moeiten die we allen ervaren. Mensen kunnen inderdaad problemen hebben met hun geslacht. Het gaat dan om uitzonderingen op de regel. Regel is mannelijk en vrouwelijk. En laten we oog hebben voor mensen die mogelijk hier in nood zijn gekomen. Voor die mensen wijst de Bijbel de weg naar een nieuwe wereld, waarop alles weer recht zal worden gemaakt. Door Hem, Die zegt: Ik maak alle dingen nieuw. Dat is het uitzicht in deze gevallen wereld voor allen die in Christus geloven.

Ds. W. Visscher