Op bezoek in het Mauritshuis.
Op bezoek in het Mauritshuis.

Voor even kwam het Meisje met de parel uit Ouddorp

Algemeen

OUDDORP - Tot 1 april is het Meisje met de parel uit logeren. Haar logeeradres is het Rijksmuseum in Amsterdam, waar de grote Vermeer-tentoonstelling momenteel grote drommen mensen trekt. In de tussentijd zijn er in het Mauritshuis, het thuishonk van het meisje, hedendaagse verbeeldingen te zien van het geliefde schilderij. Daartussen zat ook My Girl With A Pearl van fotografe Kaat Stieber. Het meisje dat zij vastlegde is haar moeder Ineke, die al meer dan veertig jaar in Ouddorp woont.

Door Kees van Rixoort

Kaat Stieber, die een studio heeft in Rotterdam en woonachtig is in Hellevoetsluis, ging in op de oproep van het Mauritshuis om tijdelijke vervangers van het Meisje met de parel in te zenden. Het museum ontving 3500 inzendingen, alle geïnspireerd op het zeventiende-eeuwse meesterwerk van Vermeer. Uit deze veelkleurige verzameling meisjes selecteerde het Mauritshuis er honderdzeventig, waaronder dus de foto van Kaat Stieber.

Gedurende de logeerpartij van hét meisje en nog een tijdje daarna zijn al deze creaties te zien in een digitale lijst, elke week een aantal. Eerst op de wand waar normaal gesproken Vermeers schilderij hangt, daarna op een andere plek in het Mauritshuis.

Raamlicht