De garnalenkotter OD-3 van Luime vist voor de kust van Goeree-Overflakkee (Foto: W.M. den Heijer).
De garnalenkotter OD-3 van Luime vist voor de kust van Goeree-Overflakkee (Foto: W.M. den Heijer).

Ook garnalenvloot in de problemen: Vrijwel onbekende milieuclubs tarten visserijsector

REGIO - Behalve de vloot boomkorkotters die gestaag vermagert, kampen nu ook garnalenkotters met problemen die het gevolg zijn van een absurde houding van een leger milieuorganisaties. Vissers kunnen zich nauwelijks nog aan de indruk onttrekken dat zij de dupe zijn van een bewuste hetze tegen alles wat maar een net voortsleept in zee.

Door Willem M. den Heijer

Liefst vijftien milieuclubs hebben zich verenigd om de gedoogvergunning voor garnalenvissers aan te vechten. Wie zij vertegenwoordigen is een raadsel, sommige clubs hebben niet eens een traceerbare achterban. Desalniettemin spinnen zij garen bij de bedragen die ze ontvangen van onder andere de Nationale Postcode Loterij, waar de ballotagecommissie het niet zo nauw neemt met de wijze waarop de milieuclubs zich manifesteren. Kortom, er is geld genoeg bij het vijftiental om de rechter te benaderen en een eventueel langdurig proces te kunnen bekostigen. Loterijgeld speelt geen rol.

Sneaky

De vissers mochten tot eind vorig jaar in zogenaamde Natura2000-gebieden vissen. De Zeeuwse Voordelta is daar een voorbeeld van, maar er zijn er nog veel meer langs de Nederlandse kust. De nieuwe vergunning, bedoeld om vanaf januari weer voor enkele jaren te kunnen vissen in deze gebieden, is door de overheid heel sneaky, onder druk van ngo’s, gekoppeld aan de stikstofuitstoot. Garnalenvissers zijn daarom verplicht om hun stikstofuitstoot, als deel van de totale emissie, met meer dan 95 procent te reduceren. Dat kan weliswaar, maar dat kost minimaal 100.000 euro aan investering.

Niet toereikend

Het plaatsen van een nabehandelingssysteem om de stikstofuitstoot te reduceren, vergt tijd. De vloot telt grofweg zo’n 165 garnalenkotters, plus enkele Eurokotters die incidenteel op garnalen vissen. Minister Adema heeft daarom een gedoogperiode van negen maanden ingelast. Zelfs die periode is niet toereikend genoeg om de hele vloot te voorzien van een nabehandelingssysteem. Daar is veel meer tijd voor nodig. Echter, de groep milieuorganisaties, waaronder Greenpeace, de Waddenvereniging en Stichting De Noordzee, is nu ook van mening dat garnalenvisserij schadelijk is voor de zeebodem.

Geen bewijs

De milieuorganisaties, volgens de vissers de Groene Leugen, doen er alles aan om te voorkomen dat kotters in beschermde kustgebieden vissen. Zij stellen dat de bewijzen over de schadelijkheid van de garnalenvisserij zich louter opstapelen. Het omwoelen van de bodem en de onbedoelde bijvangsten zijn een doorn in het oog van deze clubs. Er is echter nergens een bewijs dat de door garnalenvissers toegepaste vistuigen met klossenpezen schade aanrichten aan de zeebodem. "De afgelopen decennia gingen er miljoenen naar natuur- en milieuorganisaties en die slaan nu volledig door", aldus een boze garnalenvisser.