Jurre aan het werk in Atelier Schildersgeluk.
Jurre aan het werk in Atelier Schildersgeluk.

Stellendams drieluik is product van schilderles en geschiedenisles ineen

STELLENDAM - Tijdens de herdenking van de Watersnoodramp in Stellendam speelde de onthulling van een geschilderd drieluik een opvallende rol. De schilderijen, verbeeldingen van de Ramp die het dorp en de wijde omgeving trof, zijn gemaakt door leerlingen van de drie basisscholen in Stellendam. Ze werkten onder leiding van Marjolein Klapwijk van Atelier Schildersgeluk.

Door Kees van Rixoort

Schoolkinderen zijn elk jaar betrokken bij de herdenking in Stellendam. Doorgaans lezen ze gedichten voor tijdens de plechtigheid. Maar in 2023, zeventig jaar na de Watersnoodramp, ging het anders.

“Petra Moijses, die de herdenking in Stellendam organiseert, vroeg of ik samen met kinderen van de basisscholen iets wilde maken: een kunstwerk voor het hele dorp. Nou, ik zie altijd alles als een uitdaging, dus ik zei ja”, zegt Marjolein Klapwijk.

De opdracht was vrij. De enige voorwaarde was dat het kunstwerk – of de kunstwerken – een link moest hebben met de dramatische gebeurtenissen van zeventig jaar geleden. Zo kwam Marjolein uit op drie afbeeldingen.

Het greep me aan

“Het beeld van de moeder die met haar kind vlucht voor de golven kwam voor mij direct op nummer één als je de Watersnoodramp in Stellendam wilt weergeven. Daarna ben ik gaan zoeken op de beeldbank van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Daar vond ik meer dan tweehonderd foto’s én pdf-bestanden met persoonlijke brieven. Ik heb de foto’s bekeken en de brieven gelezen. En ik dacht: dit is altijd min of meer langs me heen gegaan. Ik ben niet van hier, dus ik heb de Ramp nooit zo ervaren als de mensen in het dorp. Van de Meidoornstraat, waar ik woon, was zeventig procent weggevaagd. Alles stond hier onder water. Wat een drama, het was heel erg, en het greep me aan. Ik droomde er zelfs van”, zegt Marjolein. Lachend: “Nu doe ik een hondenproject, even wat anders…”

Het tweede beeld dat ze koos voor het drieluik is een deels verwoest huis in de golven. Mogelijk stond het in de Meidoornstraat. Beeld nummer drie is een kaart van het gebied met een grote golf, die grote delen overspoelt.

Kinderen uit de groepen 7 en 8 van de drie basisscholen – CBS Het Kompas, CNS Zomerland en OBS Stellegors – kwamen onder schooltijd naar Atelier Schildergeluk om de drie geselecteerde beelden te schilderen. Niet alle kinderen, maar alleen de vijftien scholieren die er zin in hadden. Niet allemaal tegelijk, maar per school gedurende een paar schildersessies. En niet één schilderij per school, maar een gemeenschappelijk drieluik.

Echte talentjes

“We zijn er drie weken mee bezig geweest. Mijn rol was coördineren en aansturen”, zegt Marjolein, die graag met kinderen werkt. Ze gaf bijvoorbeeld tips over kleurgebruik: zeventig jaar geleden liepen de mensen niet rond in kleding met neonkleuren, dus die zou ik niet gebruiken als je moeder en kind ‘aankleedt’. “Ik heb met echte talentjes gewerkt. En wat dit project ook bijzonder maakt, is dat het schilderlessen en geschiedenislessen tegelijk waren.”

De drie schilderijen – in lijsten van gerecycled hout: oude beddenplanken – stonden op 1 februari in de kerk. Daarna verhuisde het drieluik naar het Haegse Huus, om een beeld-en-geluidpresentatie over de Watersnoodramp op te luisteren, die daar op 4 februari plaatsvond. Daar blijven de doeken deze maand, om vervolgens rond te toeren door het dorp: naar de scholen, de kerken en wellicht ook het Spectrum.

Marjolein: “Er zijn veel positieve reacties gekomen, ook van ouders. Er zijn ook kinderen aangemeld voor schilderles.” Die hebben de smaak blijkbaar te pakken gekregen. “Voor mij was het een mooie opdracht, maar dus ook een aangrijpende. Ik ben blij dat ik het heb gedaan en de kinderen over de Ramp heb kunnen vertellen om ze bewust te maken van wat hier, in hun dorp, is gebeurd.”

Afbeelding
Tamara aan het werk in Atelier Schildersgeluk.
Het drieluik.
Afbeelding