Afbeelding

Ondernemers en onderwijs slaan handen ineen voor toekomst installatie- en elektrobranche

Algemeen

MIDDELHARNIS - Onlangs was het officiële moment van ondertekening van de intentieovereenkomst tussen ondernemers in de installatie- en elektrotechniek, hun brancheorganisatie en het onderwijs. Vele ondernemers uit de branche waren naar de bijeenkomst gekomen om meer te weten te komen over dit initiatief.

DWT Groep en Van Dorp Installaties zijn de initiatiefnemers van de overeenkomst, waarin plannen staan om meer jongeren aan te trekken voor werken in de installatie- en elektrotechniek. “Nederland moet verduurzamen en daar zijn vakmensen voor nodig. Daarom willen we samenwerken en via het onderwijs meer jongeren interesseren voor ons vakgebied.” Piet Korteweg van Van Dorp Installaties geeft aan hoe belangrijk samenwerken is: “Natuurlijk hebben we allemaal ons eigen werk, maar de uitdaging om voldoende personeel te krijgen, is er één van ons allemaal. Laten we daarom met z’n allen meedoen.”

Ook Mark Jan Koldijk van DWT Groep is het daar mee eens. “Dat wij nu het voortouw nemen, wil niet zeggen dat wij alle jongeren naar ons toe willen trekken. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om jongeren te enthousiasmeren maar ook om alle bedrijven, van klein tot groot, toekomst te bieden. We moeten de koek eerlijk verdelen.“

Rudi Clement van IW Nederland is ook betrokken geweest bij de totstandkoming van de overeenkomst. IW Nederland voorziet bedrijven van goed opgeleid personeel en verzorgt bijscholing waar nodig. Hij ziet dat veel bedrijven moeite hebben aan personeel te komen en ervaart nog onbekendheid bij jongeren als hij voorlichting geeft. “Een goed beeld geven van de branche is belangrijk, net als je laten zien bij leerlingen en studenten. Ze weten je dan eerder te vinden als ze werk of een stageplaats zoeken.”

Samenwerking met Beroepscampus
Dat is ook de reden waarom vanaf het begin de samenwerking is gezocht met RGO Beroepscampus. Als school die het profiel Produceren, Installeren en Energie (PIE) uitvoert, kunnen RGO-docenten hun leerlingen de vaardigheden bijbrengen die nodig zijn om de eerste stappen te maken richting een baan in de installatie- en elektrobranche. “Dat kunnen we niet alleen”, aldus directeur Adrie Krielaart. “Samen met bedrijven kunnen we het hele verhaal vertellen en de jongeren klaarstomen voor een vervolgopleiding en een zinvolle baan die Nederland verder helpt. Het is allang niet meer alleen het vuile werk dat hoort bij een technische baan. De banen veranderen. Ook voor de hogere niveaus binnen het vmbo geldt dat er in de techniek mooi werk te doen is. Met name digitalisering vereist jongens en meiden met diploma’s op mbo-niveau 3 en 4. Binnen het vmbo leggen we daarvoor de basis.”
“En daarom”, legt STO-coördinator Jan de Berg uit, “is het belangrijk om concreet te worden in de samenwerking tussen ondernemers en onderwijs.” Jan legt uit dat ieder bedrijf mee kan doen. Of een ondernemer een nu een stageplaats, bedrijfsbezoek of levensechte opdracht biedt.

Medewerking
Alle aanwezige bedrijven gaven aan te willen samenwerken. Inmiddels zijn er nóg meer bedrijven aangesloten en een eerste presentatie voor leerlingen is in de maak. Ook is het concept van de samenwerking uitgebreid naar andere bedrijven die passen bij vmbo-profielen RGO Beroepscampus. De bijeenkomst vond plaats op de beursvloer van de Beroepscampus. Glimlachend ondertekenden de vier betrokken partijen de intentieovereenkomst.