Afbeelding
Foto:

Column: Down

Het idee dat alles maakbaar is, heeft weer een nieuw dieptepunt bereikt in ons land. Nu zijn kinderen met het syndroom van Down het slachtoffer van dit waanidee. Die moeten maar niet meer geboren worden.

De prenatale NIPT-test die genetische afwijkingen opspoort, moet worden ingezet om te voorkomen dat kinderen met het syndroom van Down worden geboren, zo vindt een arts-epidemioloog. Dat mag hij vinden, het opschrijven in een nog te verschijnen Havo-biologieboek is iets anders en alle bruggen van ons land te ver. Toch is dat wat dreigt te gebeuren, zo blijkt uit een artikel in het Reformatorisch Dagblad eerder deze week. De man presteert het zelfs om het een ‘morele verplichting’ te noemen om ‘zwakzinnig leven te voorkomen’.

Boosheid, onbegrip, verdriet en verbijstering vechten om voorrang bij het lezen van dergelijke teksten. Niet alleen ongeboren leven heeft geen waarde en rechten, kennelijk valt ook een genetische afwijking daar al onder.

Ouders die hun kinderen met de Bijbel en de daarbij horende normen en waarden opvoeden, worden maar al te vaak weggezet als mensen die hun kinderen indoctrineren met sprookjesverhalen. Dat mag je in Nederland vinden en ook zeggen. Je krijgt er zelfs applaus voor en de lachers op je hand als je ze daarbij belachelijk maakt. Intussen gaat de indoctrinatie op dit soort terreinen gewoon door, geholpen door de lobby van partijen als Amnesty International.

De Nederlandse staat en ook de EU beschouwt abortus inmiddels als een ‘fundamenteel mensenrecht’, zo bleek namelijk uit een artikel in het RD. Men presteert het binnen de EU nu zelfs om van Afrikaanse landen te eisen dat wetten en regels rond lhbti en abortus moeten worden aangepast als ze een nieuwe handelsdeal met Europa willen. Terecht vraagt de SGP hoe het kabinet het zou vinden als dat andersom zou zijn. Het is een perfect voorbeeld van het idee van morele superioriteit in Brussel, en helaas ook in Den Haag.

Die morele superioriteit doemt nu dus ook al op voor kinderen met het syndroom van Down. ‘Wij bepalen wel wie goed genoeg is om geboren te worden.’ Ze hebben inderdaad achterstand in hun ontwikkeling en extra zorg en begeleiding nodig, vaak hun leven lang. Maar het zijn ook pure mensen die met een open blik de wereld om hen heen zien en tegemoet treden. En die hun directe omgeving maar al te vaak in positieve zin veranderen.

In dat licht hebben we misschien juist wel meer kinderen met het Downsyndroom nodig in Nederland.