De N59 (Foto: Joop van Houdt).
De N59 (Foto: Joop van Houdt).

Provincie: gekozen periode afsluiten N59 écht de beste optie

GOEREE-OVERFLAKKEE - Verkeerskundig onderzoek geeft aan dat het aan te bevelen is om de werkzaamheden op de N59 gelijktijdig uit te voeren met de afsluiting van de Heinenoordtunnel van 7 t/m 28 augustus. Dat heeft een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland laten weten in een nadere toelichting naar aanleiding van vragen van deze krant over dit onderwerp.

Door Gert Klok

De grootschalige verkeersomleidingen bij de werkzaamheden aan de Heinenoordtunnel maken namelijk dat het verkeersaanbod op de N59 tijdens die periode substantieel kleiner is, aldus de provincie. "De Heinenoordtunnel (A29) en N59 zijn namelijk onderdeel van de route van Rotterdam naar Goeree-Overflakkee en vice versa. Daarom rijdt ongeveer één derde van weggebruikers op de N59 ook over de A29 en door de Heinenoordtunnel. Veel van deze weggebruikers zouden tijdens de afsluiting van de Heinenoordtunnel sowieso geen gebruik maken van de N59. Door het combineren van de werkzaamheden ondervinden deze weggebruikers maar één periode van hinder van de N59 en de Heinenoordtunnel. En er hoeft in deze periode minder verkeer omgeleid te worden." Ook heeft het volledig afsluiten van de N59 tot gevolg dat er veilig gewerkt kan worden, zonder risico’s van voorbijgaand verkeer, aldus de provincie.

De provincie bevestigt dat er overleg is geweest met de gemeente Goeree-Overflakkee. "Die is nadrukkelijk betrokken bij de voorbereiding van de werkzaamheden op de N59." Tijdens het plannen van de wegafsluiting op de N59 is ook Eilandmarketing geconsulteerd, aldus de woordvoerder. "Daarnaast hebben Zuid-Holland Bereikbaar en gemeente Goeree-Overflakkee in het najaar van 2022 diverse bijeenkomsten met ondernemers (ook uit de recreatiesector) gehouden over de verschillende bereikbaarheidsprojecten rondom Goeree-Overflakkee. Hierbij is de wegafsluiting N59 onder andere behandeld. De toeristische sector maakt zich allereerst zorgen over de bereikbaarheid van de eilanden tijdens de zomerperiode. Er is wel begrip voor de urgentie van de verkeersveiligheidsmaatregelen en het aanpakken van verkeersproblemen op de N59. Een veiligere weg met een betere doorstroming kom de recreatieve sector uiteindelijk ten goede. Er zijn afspraken gemaakt om de toeristische sector en werkgevers te voorzien van communicatiemiddelen waarmee toeristen en werknemers kunnen worden geïnformeerd."

De provincie laat weten de komende maanden met de bedrijven in gesprek te blijven. "Het is een bewuste keuze om nu al breed te communiceren, zo kunnen bedrijven ook op tijd anticiperen op de werkzaamheden." Van compensatie voor de ondernemers is volgens de provinciewoordvoerder geen sprake "omdat de impact van het onderhoud en beheer van de N59 tot het normale bedrijfsrisico behoort".