De toeristenbelasting gaat dit jaar fors omhoog (Foto: archief Eilanden-Nieuws).
De toeristenbelasting gaat dit jaar fors omhoog (Foto: archief Eilanden-Nieuws).

Percentage OZB-belasting daalt, toeristenbelasting fors hoger

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Vanaf deze week ontvangen inwoners en bedrijven op Goeree-Overflakkee de OZB-aanslag. Voor Goeree-Overflakkee is er voor eigenaren van zowel een woning als een niet-woning goed nieuws: de OZB-belasting is lager dan in 2022. De toeristenbelasting wordt wel flink opgeschroefd. 

Door Gert Klok

Dat blijkt uit de nieuwe tarieven die SVHW heeft gepubliceerd. Eigenaren van een woning betalen 0,09342 procent van de WOZ-waarde van hun woning aan belasting in 2023, eigenaren van niet-woningen 0,13554 procent van hun onroerend goed. Dat is lager dan in 2022, al hangt het definitieve bedrag vooral af van de WOZ-waarde van de woning. Aangezien de gemiddelde verkoopprijs in 2022 een stuk hoger was dan in 2021, is de kans groot dat ook de WOZ-waarde van veel woningen is gestegen en het te betalen bedrag hoger is dan vorig jaar.

In de afvalstoffenheffing verandert in 2023 weinig aan de tarieven. De leging van een kleine container restafval van 140 liter (de grijze container dus) kost ook dit jaar 5 euro, het tarief voor contai..