Afbeelding

Jong en oud staat stil bij Ramp van 1953

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op liefst zes locaties werd afgelopen woensdag 1 februari de Watersnoodramp van 1953 herdacht. Hare Koninklijke Hoogheid prinses Beatrix was als speciale gast aanwezig tijdens de herdenking in Oude-Tonge. Ze werd vergezeld door onder meer Commissaris van de Koning Jaap Smit, dijkgraaf Jan Bonjer van waterschap Hollandse Delta en burgemeester Ada Grootenboer.

De prinses sprak woensdag ook met overlevenden van de ramp. Zo ging ze in gesprek met Joas de Boet, die destijds in Oude-Tonge woonde. Hij verloor in die rampnacht zijn vader, moeder en negen broers en zusjes. In totaal verloor hij die nacht 43 familieleden. De Boet ontkwam doordat hij op 31 januari met de laatste veerpont naar de kazerne op het ‘vasteland’ was gegaan.

Ook sprak de prinses met Jo Tanis-Meijer, die ook in de herdenkingsdienst haar persoonlijke verhaal vertelde. Tanis-Meijer verloor haar moeder, broer en drie zussen. Op de arm van haar vader overleefde de toen 2,5-jarige het wel, al had het weinig gescheeld. Vader en dochter dreven een nacht lang door de ondergelopen polder, tot ze bij een dijk kwamen. Met een bewusteloze en onderkoelde dreumes liep haar vader vervolgens naar de veiligheid.

Na afloop van de herdenking sprak de prinses ook met de broers Piet en Dies van den Ouden. Piet wist meer dan 80 mensen te redden, maar dacht dat zijn broer het niet had overleefd omdat hij zag dat hun huis was ingestort. Pas dagen later kwam hij zijn broer weer tegen.

Wat woensdag verder opviel én hartverwarmend was: de grote belangstelling van jong en oud bij alle zes herdenkingen. Want de Ramp, deze week 70 jaar geleden, mag nooit vergeten worden. 

Veel meer over de herdenkingen op het eiland elders in deze krant.