De N59, gezien vanaf het Hellegatsplein (Foto: Joop van Houdt).
De N59, gezien vanaf het Hellegatsplein (Foto: Joop van Houdt).

Het eiland gaat nog verder op slot

‘Ja hoor, dat kan er ook nog wel bij.’ Dat zal door menig hoofd op Goeree-Overflakkee zijn geschoten toen de provincie deze week met het bericht kwam dat een deel van de N59 midden in de zomervakantie drie weken op slot gaat. Er wordt een middengeleider (een soort vangrail dus) aangebracht tussen Hellegatsplein en de Schaapsweg.

Door Gert Klok

Vooropgesteld: heel goed dat er eindelijk iets gaat gebeuren op de provinciale weg. Er zijn de afgelopen tientallen jaren meer dan genoeg ongevallen (regelmatig met dodelijke afloop) te betreuren geweest. Inderdaad is het voor hulpdiensten minder handig dat ze moeten ‘omrijden’ om te kunnen keren. Aan de andere kant helpt een vangrail heel erg mee om juist hen wat minder vaak over de drukke provinciale weg te hoeven sturen.  

Tegelijk bevreemdt het wel dat er nu opeens ‘haast’ gemaakt wordt om mee te profiteren van de verkeerschaos die het eiland komende zomer toch al treft. Want hoe haal je het in je hoofd om precies in een periode dat Goeree-Overflakkee toch al deels op slot zit vanwege de werkzaamheden aan de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel ook de N59 nog even drie weken dicht te doen? De reden die de provincie aanvoert is ‘dat er dan toch al overlast is’. Dat is net zoiets als dat de brandweer bij een brand nog wat olie op het vuur gooit ‘omdat het gebouw toch al in brand staat’. In plaats van te zoeken naar mogelijkheden om de pijn te verzachten en het eiland nog enigszins bereikbaar te houden tijdens de o zo belangrijke zomermaanden, doet de provincie er nog een schepje bovenop.  

Goeree-Overflakkee is niet alleen toerisme, maar het is wel een van de belangrijkste economische pijlers van de gemeente. Het signaal dat de provincie met dit besluit afgeeft, is dat men dit simpelweg niet zwaarwegend genoeg vindt om terdege rekening mee te houden. Zeker als je in ogenschouw neemt dat naast de gemeente alle belangengroepen voor recreatie en toerisme de afgelopen maanden de noodklok hebben geluid bij de verschillende overheden, waaronder diezelfde provincie. Dat doen ze echt niet omdat het ze een paar overnachtingen kost. Een zeer slecht bereikbaar eiland in de zomer gaat voor een gigantische dreun in deze sector zorgen.